VACATURE (Cantor-) Organist Oude Kerk Naaldwijk

orgel oude kerk naaldwijk

Organisatie: Hervormde Gemeente Oude Kerk Naaldwijk
Functie: (Cantor-) Organist 0,25 fte
Sluitingsdatum: 30 juni 2022

Wegens het pensioneren van onze organist zoeken wij een 

(Cantor-) Organist v/m

Kerkmusicus niveau I, voor 0,25 fte

De Oude Kerk kent een kleine, maar actieve gemeente met een vrijzinnige inslag. Wij komen elke zondagochtend bijeen en organiseren ’s-avonds samen met de andere protestantse gemeente in Naaldwijk een vesper. Samen met de predikante bent u verantwoordelijk voor de kerkmuziek tijdens de eredienst. Daarnaast speelt u een bredere rol in het ondersteunen en ontwikkelen van onze gemeente door een bijdrage aan andere activiteiten zoals de VesperPlus, cantatediensten en het bedenken van andere manieren om onze gemeente muzikaal te ondersteunen. 

Functie

 • Begeleiden van ongeveer 45 ochtenddiensten en circa 20 avonddiensten per jaar (diensten om 10.00 uur respectievelijk 19.00 uur). 
 • Begeleiden van diensten op kerkelijke feestdagen (Stille Week, Kerst etc.).
 • Verzorgen van de muziek tijdens rouw- en trouwdiensten (ca. 5-10 per jaar).
 • In goed overleg met het College van Kerkrentmeesters onderhoudt u de contacten met de orgelbouwer voor het groot onderhoud aan de instrumenten en verricht zelf kleine onderhouds- en stemwerkzaamheden.
 • U onderhoudt het rooster van organisten.
 • U onderzoekt of een doorstart gemaakt kan worden met de bestaande kleine cantorij en kunt daar leiding aan geven. 

Wat bieden wij?

 • Een zeer open gemeente waarin veel mogelijkheden zijn om nieuwe initiatieven te ontplooien.
 • Een prachtige werkomgeving in de middeleeuwse Oude Kerk in Naaldwijk.
 • Aanstelling volgens de Generale Regeling Kerkmusici in de Protestantse Kerk in Nederland, volgens functieniveau I voor 9 uur per week (0,25 fte).
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Ruime mogelijkheden om eigen concerten te organiseren en les te geven op de orgels in de kerk.

Wie zijn we?

De Oude Kerk is een onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, maar is zelfstandig gebleven als Hervormde Gemeente. Wij zijn een dorpsgemeente met een eigen identiteit. Die identiteit wordt voor een flink deel gevormd door het kerkgebouw dat dateert uit 1472. Onze identiteit is in vele jaren ontstaan. Het vrijzinnig protestantisme heeft daaraan bijgedragen. 

De Hervormde Gemeente Naaldwijk telt bijna 1.000 leden. Ongeveer 120 leden wonen buiten de kern Naaldwijk verspreid door de rest van het Westland. De zondagse kerkdiensten worden bezocht door een kleine, trouwe kern. In diensten met een bijzonder karakter, zoals een cantatedienst of Vesper Plus loopt de kerk juist helemaal vol. 

Het kerkgebouw heeft een sterk gemeenschapsvormende functie. Die gemeenschap reikt verder dan de eigenlijke geloofsgemeenschap. Ook anderen voelen zich bij het kerkgebouw betrokken en voelen zich daardoor bij de gemeenschap betrokken. Het kerkgebouw is multifunctioneel te gebruiken en de verhuur van de kerk draagt substantieel financieel bij aan onze gemeente. Via de vele evenementen bezoeken jaarlijks vele duizenden mensen ons kerkgebouw. 

We beschikken over prachtige instrumenten: 

 • een Wander Beekes-orgel uit 1831 met twee manualen en pedaal. Er is in de jaren 2007-2009 groot onderhoud gepleegd ten tijde van een grote kerkrestauratie. Op dit moment wordt gewerkt aan een onderhoudsplan voor de komende jaren;
 • een kistorgel van Jacob N. Breetvelt uit 1989 met vier registers en
 • een Yamaha-vleugel. 

Een uitgebreidere beschrijving van de orgels in de Oude Kerk vindt u op oudekerk-naaldwijk.nl

Vanwege de coronamaatregelen hebben we in het afgelopen jaar veel van deze diensten digitaal uitgezonden. U kunt een indruk krijgen van sommige van deze activiteiten via Kerkomroep (bijvoorbeeld de cantatedienst van 1 mei jl.) of ons YouTube-kanaal.

Geïnteresseerd?

U kunt uw interesse kenbaar maken aan het College van Kerkrentmeesters door middel van een motivatiebrief en uw CV. Solliciteren of nadere informatie:

Naam: Elibert Hoogkamer, kerkrentmeester
E-mail: vacature@oudekerk-naaldwijk.nl
Post: Postbus 228, 2670 AE Naaldwijk

Graag ontvangen we de reactie op deze vacature uiterlijk 30 juni 2022. 

Als onderdeel van de selectieprocedure zullen we u uitnodigen voor een proefbespeling voor de commissie van advies.