Van Dam-orgel Maria Geboortekerk Dronrijp gerestaureerd

Van Dam-orgel Maria Geboortekerk Dronrijp

Onlangs is de restauratie van het Van Dam-orgel in de rooms-katholieke H. Maria Geboortekerk te Dronrijp afgerond. Het eenklaviers werk uit 1882 werd in oude luister hersteld door Orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden.

Text Example

advertentieDe Leeuwarder firma L. van Dam en Zoon bouwde het orgel in 1882 voor de neoclassicistische, in basilicale stijl opgetrokken kerk uit 1839 (een ontwerp van architect A. van der Meer). Het eenklaviers orgel met aangehangen pedaal kreeg acht registers en aangehangen pedaal. Het negende register, een Trompet 8 bas/discant, werd gereserveerd. Voor het front werd de voor Van Dam karakteristieke vorm met twee halfronde torens en een breed, enigszins hol middenveld gebruikt. De klaviatuur werd aan de achterzijde van de orgelkas ingebouwd.

Kwartslag

In 1939 werd het kerkgebouw voorzien van een nieuwe ingangspartij met toren in de stijl van de Delftse School. Architect was J.M. van Hardeveld. Het orgel werd door de firma Verschueren uit Heythuysen gedemonteerd en teruggeplaatst, zij het een kwartslag gedraaid. Tegen wat voorheen de zijwand was, werd een zinken schijnfront bevestigd. De gesneden vleugelstukken werden van de kas verwijderd.

Enkele jaren geleden werd het orgel door Bakker & Timmenga weer in zijn oorspronkelijke richting teruggeplaatst. De orgelkas werd hersteld en de verwijderde vleugelstukken werden teruggeplaatst. De elektrische windvoorziening werd vervangen en in de orgelkas geplaatst. Een totale restauratie liet nog tot 2015 op zich wachten.

 

interieur maria geboortekerk dronrijp met van dam-orgel 1882

 

Restauratie

De in december 2015 afgeronde restauratie werd ook nu weer door Bakker & Timmenga uitgevoerd. Theo Jellema was adviseur. Deel van de werkzaamheden was de restauratie van de windlade, waarbij een sleepafdichting van geweven ringen werd aangebracht. De magazijnbalg werd opnieuw beleerd. Van de mechaniek werd het draadwerk vervangen. De werkzaamheden aan de klaviatuur omvatten onder meer het opnieuw verlijmen van het klavierbeleg, het opnieuw in Van Dam-stijl aanbrengen van zwart leer op de orgelbank en het aanbrengen van LED-verlichting in de lessenaar en onder het klavier. Na terugplaatsing van het pijpwerk werd de intonatie nagezien. Van plaatsing van de bij de bouw gereserveerde Trompet 8’ werd afgezien.

 


Dispositie

Manuaal C-g3
Prestant 8
Bourdon 16 discant
Holpijp 8
Quintadena 8
Viool di Gambe 8 – C-H uit Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Trompet 8 B/D – gereserveerd

Pedaal C-g0
Aangehangen

Toonhoogte: a1 = 435 Hz
Stemming: evenredig zwevend

 

© 2015 fotografie Marcel Pelt