Van den Heuvel gaat nieuw orgel bouwen voor Hersteld Hervormd Ridderkerk

Frontontwerp Van den Heuvel-orgel Sionskerk Ridderkerk | © beeld Van den Heuvel Orgelbouw

J.L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een nieuw tweeklaviers orgel in Sionskerk van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ridderkerk.

Text Example

advertentieHet wordt het derde grote orgel dat Van den Heuvel in Ridderkerk plaatst. In 1972 werd het orgel van de hervormde Singelkerk (32/IIIP) in gebruik genomen. In 1980 plaatste de firma een Frans-romantisch getint orgel (34/IIP) in de Bethelkerk van de Gereformeerde Gemeente.

De Sionskerk werd in maart 2015 in gebruik genomen. Daarvoor kwam de in 2004 ontstane Hersteld Hervormde Gemeente bijeen in de Geformeerde Kerk vrijgemaakt in Ridderkerk. Het in klassieke stijl in baksteen opgetrokken kerkgebouw, ontworpen door Architectenbureau Born, biedt plaatst aan zo’n 700 kerkgangers van deze streekgemeente.

Het Van den Heuvel-orgel orgel krijgt een plaats boven de kansel. Het ontwerp van de orgelkas is, evenals de preekstoel, in laat-negentiende-eeuwse, begin-twintigste-eeuwse Hollandse stijl. Het orgelmeubel en de balustrade worden uitgevoerd in eiken.

Frontontwerp Van den Heuvel-orgel Sionskerk Ridderkerk | © beeld Van den Heuvel Orgelbouw

Het instrument krijgt 28 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Zwelwerk en Pedaal. De orgelbouwer verwacht het orgel in 2021 op te kunnen leveren.


Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Bourdon 16
Prestant 8
Salicionaal 8
Dwarsfluit 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Gedekte fluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur III-V
Cornet V
Fagot 16
Trompet 8

Zwelwerk C-g3
Baarpijp 8
Bourdon 8
Viola 8
Voix céleste 8
Koppelfluit 4
Salicet 4
Nasard 2 2/3
Flageolet 2
Tertiaan II
Hobo 8
Vox Humana 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Openfluit 8
Gedekt 8
Bazuin 16

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Pedaalkoppel Zwelwerk
Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Zwelwerk