Van Gils, Den Ouden en Vos winnen concours Oude-Tonge

concours oude-tonge

Het zaterdag 11 oktober gehouden orgelconcours voor amateurorganisten in Oude-Tonge is gewonnen door Floris van Gils, Cornelis den Ouden en Richard Vos. Het tweejaarlijkse evenement speelde zich af rond het Frobenius-orgel in de Hervormde Kerk in Oude-Tonge, dit jaar voor de negentiende keer. Er waren dit jaar achttien deelnemers, overwegend afkomstig uit Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Text Example

advertentie 

De deelnemers speelden een programma van maximaal twaalf minuten dat bestond uit een verplicht werk en een vrij werk. Het verplichte werk kon gekozen worden uit het Orgelbüchlein of uit de Neumeister Choräle van J.S. Bach. Opmerkelijk was dat alle kandidaten een of meerdere koralen kozen uit het Orgelbüchlein en de Neumeister Choräle links lieten liggen. Bij de vrije keuze viel werk te beluisteren van Bach, Böhm, Weckmann, Tunder, Bruhns, Krebs, Mendelssohn, Reger, Distler, Micheelsen en Zwart.

 

De jury, bestaande uit Margreeth de Jong en Theo Visser had weinig tijd nodig om de drie winnaars aan te wijzen  Floris van Gils (leerling van Paul Kievit) overtuigde met een, aldus de jury ‘bezonken en doorleefd’ Dies sind die heil’gen zehn Gebot uit de Clavierübung III van Bach. Cornelis den Ouden leerling van Ariaan Hoek met het grote e-moll Praeludium van Bruhns, gespeeld ‘met de juiste doses grilligheid en beheersing’. Richard Vos (leerling van Sietze de Vries) speelde de Fantasia in d van Weckmann ‘Noord-Duits stoer en imposant’ en Wenn wir in höchsten Nöthen sein van Bach ‘delicaat en vertellend’.

 

Traditiegetrouw werd in Oude-Tonge de puntenverdeling tussen de drie winnaars niet bekend gemaakt om het competitie-element niet al te zeer te benadrukken. ’s Avonds speelden de drie winnaars samen met de juryleden een concert.

 

Foto v.l.n.r. Richard Vos, Cornelis den Ouden en Floris van Gils

 

© 2014 fotografie Theo Visser