Van Oeckelen-orgel Rockanje gerestaureerd

Op 31 augustus werd het Van Oeckelen-orgel in de Hervormde Kerk te Rockanje opnieuw ingebruikgenomen. Het instrument uit 1884 werd gerestaureerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde.

Text Example

advertentieHet orgel in de Hervormde Kerk van Rockanje werd in 1884 opgeleverd door de Gebr. Van Oeckelen. Het instrument is daarmee dus vervaardigd door de laatste orgelmakersgeneratie Van Oeckelen; de broers Cees en Anton.

Vele historische orgels zijn in de tijd aangepast aan een veranderende smaak. Dat is in Rockanje niet het geval geweest. Het orgel was nog in een unieke, vrijwel geheel originele staat. Natuurlijk was er in die tijd wel veel slijtage ontstaan. Het orgel verloor veel wind doordat onder andere leer hard was geworden en hout was gescheurd. Veel vervuiling werd aangetroffen. Ook het pijpwerk bevond zich behalve enige beschadiging aan bovenranden en genoemde vervuiling nog in geheel originele staat. De intonatiemethodiek was nooit gewijzigd.

In 2008 is het instrument door Orgelmakerij Reil gerestaureerd. De restauratie van de orgeldelen is aangevangen begin januari dit jaar. Binnen de uitgevoerde restauratie konden de nog volledig aanwezige originele 19e-eeuwse technische opzet en het bijbehorende klankbeeld, ook gezien de genoemde voorgeschiedenis, zonder grote ingrepen worden teruggebracht. Dit gold ook voor het beschadigde, originele schilderwerk.

Heringebruikneming van de gerestaureerde kerk met het orgel vond plaats op zondag 31 augustus 2008. Op zaterdag 6 september 2008 was er een feestelijk concert op het gerestaureerde Van Oeckelen-orgel, uitgevoerd door de orgeladviseur Aart Bergwerff.

 


Dispositie

 

Manuaal C-f3
Prestant 8
Bourdon 16 bas/disc.
Holpijp 8
Viola di Gamba 8
Octaaf 4
Fluit travers 8 disc.
Fluit 4
Cornet 5 st. disc. (volgens opschrift, in werkelijkheid 3 st. disc.)

Pedaal C-a
Aangehangen

 

© 2008 www.orgelfotografie.nl