Van Vulpen-orgel voor Immanuelkerk Krimpen

Text Example

advertentieOp vrijdag 8 februari wordt het Van Vulpen-orgel in de Gereformeerd vrijgemaakte Immanuelkerk in Krimpen aan den IJssel in gebruik genomen met een concert door Sietze de Vries. Het instrument werd door orgelmakerij Gebr. Van Vulpen overgeplaatst vanuit de Opstandingskerk in Utrecht.

De Krimpener vrijgemaakten hadden de beschikking over een orgel van Fonteijn en Gaal. Dit instrument (10/IIP) werd in 1979 na de bedrijfsbeëindiging van Fonteijn en Gaal afgebouwd door Kaat en Tijhuis. Toen hun kerkgebouw in 1989 werd vergroot bleek dit orgel te klein. In 2010 wist men in het bezit te komen van het Van Vulpen-orgel dat in 1970 onder advies van Lambert Erné werd gebouwd in de Opstandingskerk van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Utrecht. Het houtsnijwerk is destijdes ontworpen door de Zwitser Jeanot Bürgi en uitgevoerd door beeldhouwer J.L. Esenbrink (1933-1995).De Utrechtse kerkelijke gemeente betrok in 2010 een groter kerkgebouw in Utrecht-Noord-West, waardoor het orgel overcompleet werd.

In 2012 is het orgel door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen overgeplaatst naar de eerder dat jaar gerenoveerde kerkzaal in Krimpen aan den IJssel. Het Fonteijn en Gaal-orgel vond een nieuwe bestemming in de St. Joriskerk in Antwerpen.

Bij de overplaatsing werd het Van Vulpen-orgel uitgebreid met een Fagot 16’ op een nieuwe lade en mechaniek in een aparte orgelkas achter het orgel. De uitbreiding werd naar tekening van Van Vulpen in eigen beheer uitgevoerd. Tevens werd de dispositie van het Nevenwerk aangepast. De Sesquialter II en de Scherp III-IV werden gewijzigd in een Quint 2 2/3’ en een Terts 1 3/5’.

Het orgel wordt op vrijdag 8 februari in gebruik genomen met een concert door Sietze de Vries die als adviseur bij het project was betrokken. De ingebruikname begint om 19.00 uur. De toegang is gratis. Op het programma staan werken van Bach, Buxtehude, Reincken en improvisaties met samenzang.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Prestant 8

Holpijp 8

Octaaf 4

Roerfluit 4

Octaaf 2

Mixtuur IV-V

Nevenwerk C-f3

Gedekt 8

Prestant 4

Gedekt Fluit 4

Quint 2 2/3

Octaaf 2

Terts 1 3/5

Dulciaan 8′

Pedaal C-f1

Subbas 16′

Gedekt 8

Octaaf 4

Fagot 16’ – nieuw

Werktuiglijke registers

Koppeling Hoofdwerk – Nevenwerk

Koppeling Pedaal – Hoofdwerk

Koppeling Pedaal – Nevenwerk

Tremulant

Toonhoogte: a1 = 440 Hz

Stemming:: evenredig zwevend

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie: Cees Zomer, Krimpen aan den IJssel