Van Vulpen-orgel voor Protestantse Kerk Bergharen

Van Vulpen-orgel Protestantse Kerk Bergharen
Van Vulpen-orgel Protestantse Kerk Bergharen

Op zondag 27 april wordt in Protestantse Kerk van het Gelderse Bergharen een orgel van Van Vulpen in gebruik genomen. Het instrument is afkomstig uit Sneek.

Text Example

advertentie 

Het Van Vulpen-orgel vervangt een Verschueren-unitorgel van het type Mignon uit het midden van de jaren 60. Het Van Vulpen-orgel, in 1958 gebouwd voor de Baptistengemeente te Sneek, werd in september 2013 door de Protestantse Streekgemeente Maas en Waal aangekocht.

 

Pedaalregister

De plaatsing van het orgel werd uitgevoerd door Jurjen de Vries en Hemmie Meijer. Bij deze gelegenheid werd het orgel door Meijer uitgebreid met een Bourdon 16’ als zelfstandig pedaalregister.

 

Ingebruikname

De ingebruikname van het orgel vindt plaats met een concert door Joost Langeveld op zondag 27 april. Op het programma staat een aantal oude dansen van anonieme componisten, werk van Bach en zonen, Böhm en Kühnau. Ook zal Langeveld improviseren bij kunstwerken van Katie Klopper, waarvan ook een tentoonstelling wordt gehouden.

 

De Protestantse Kerk is gelegen aan de Veldsestraat 12 te Bergharen. Het concert begint in 15.00 uur. Toegang is gratis.

 

Dispositie

 

Manuaal C-f3

Quintadeen 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur IV-VI – twee koren afgesloten

 

Pedaal C-f1

Bourdon 16 – geplaatst 2014

 

 

© 2014 fotografie Kees Joosse