VANDAAG: Festival Voor de Wind

Text Example

advertentieFestival Voor de Wind – interdisciplinair orgelfestival

Utrecht, Culturele Zondag 9 oktober 2005, 13.30 – 22.00 uur.

Op zondag 9 oktober vindt het interdisciplinair orgelfestival Festival Voor de Wind plaats in het kader van de Utrechtse Culturele Zondagen. Tijdens Festival Voor de Wind wordt het orgel (dat we hier vooral kennen uit kerkdiensten) gepresenteerd in combinatie met dans, literatuur, theater en film.

In tien verrassende combinaties van artiest en orgel kan het publiek kennismaken met de historie en de veelzijdigheid van dit muziekinstrument. Het festival opent om 13.30 uur in de Domkerk met een Sing In, een meezingconcert voor het publiek. Daarna is tot ca. 22.00 uur op diverse andere locaties een uitgebreid programma met diverse onderdelen voor jong en oud. Toegang gratis!

Orgel in nieuw licht

Orgelmuziek wordt in Nederland nog vaak geassocieerd met de christelijke kerktraditie. In deze editie van de Culturele Zondagen komt dit instrument echter in een geheel ander daglicht te staan. Het orgel dient deze keer als inspiratiebron voor kunstenaars uit verschillende disciplines. Schrijvers, muzikanten, dansers en theatermakers lieten zich stimuleren en geven een eigen, verrassende invulling.

Premieres

Speciaal voor dit festival werd een aantal producties ontwikkeld. Kinderboekenschrijfster Maritgen Matter schreef ‘Tempel voor de Wind’ – een muzieksprookje over de vroegste geschiedenis van het orgel. Theatermaker en verteller Fred Delfgaauw, die recentelijk de NRC publieksprijs won, is te zien met zijn nieuwste productie ‘In één adem’. Rosita Steenbeek brengt een gepassioneerde briefwisseling tussen de 17-de eeuwse klavierspeler en componist Froberger en hertogin Sibylla van Württemberg.

Varrassende combinaties

Het orgel is ook te horen met andere instrumenten, bijvoorbeeld in combinatie met Indiase tabla, slagwerk of trombones. Liefhebbers van filmmuziek kunnen terecht in de Pieterskerk, waar twee keer de zwijgende film ‘Steamboat Bill Jr’, met Buster Keaton (1928) te zien is, met live begeleiding door Gijs van Schoonhoven. Naast het middagprogramma is er ook een sfeervol avondprogramma. Ruimte, muziek en dans omarmen elkaar in de nieuwste voorstelling van het veelgeroemde Dance Works Rotterdam. In de 12-de eeuwse Nicolaikerk wordt Mind & Matter gepresenteerd, een voorstelling waarin orgelmuziek van Bach wordt gecombineerd met moderne dans. Het festival wordt om 21.00 uur afgesloten in de Domkerk met de nieuwe dansperformance ‘Het orgelt in mijn lijf’ waarin Pé Vermeersch, gevierd solodanseres uit België, zich laat inspireren door de mooiste orgelmuziek van César Franck.

Door orgelmuziek te combineren met andere kunstdisciplines hoopt initiatiefnemer stichting Voor de Wind een nieuw publiek voor het orgel bereiken. De stichting gaf hiertoe opdrachten voor nieuwe orgelcomposities en nodigde kunstenaars uit om het orgel toe te passen in hun werk.

Deelnemende locaties zijn de Domkerk, Nicolaikerk, Geertekerk, Pieterskerk, Catharina Kathedraal, Schiller Theater Place Royale en het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

Het complete programma te vinden op www.culturelezondagen.nl. Vanaf 15 september 2005 zijn de folders te vinden bij VVV, bibliotheken en alle culturele instellingen in Utrecht.

[ingezonden mededeling]