Variations Sérieuses – Daniel Bruun at the Lund organ in Helleruplund Church

Variations Serieuses Daniel Bruun

Wat is de link tussen het Zuid-Hollandse Ouddorp en het Deense Hellerup? Antwoord: een orgel. Om preciezer te zijn: het Troels Krohn-orgel (1956/1970) dat tot 2013 in Helleruplund Kirke stond en sinds 2015 dienstdoet in de Hersteld Hervormde Kerk van Ouddorp. Het Hellerupse kerkbestuur had besloten dat er een nieuw orgel moest komen, dus kon het oude orgel naar elders verkassen.

Text Example

advertentieVoor het nieuw te bouwen orgel viel de keus op orgelbouwer Carsten Lund. Lund werd opgeleid  bij de (niet meer bestaande) firma Frederiksborg Orgelbyggeri in Hillerød, ooit opgericht door … voormalig Frobenius-werknemer Troels Krohn.

Anders dan het Krohn-orgel kan het nieuwe orgel van Lund als romantisch getypeerd worden. De titularis van Helleruplund Kirke, Daniel Bruun, presenteert zijn orgel hier dan ook met een volledig romantisch programma. De titel van de cd is ontleend aan de gelijknamige compositie van Felix Mendelssohn-Bartholdy, die hier klinkt in de orgelversie van Reitze Smits.

In het booklet licht Bruun het door hem gekozen programma zelf toe. Over het orgel wordt weinig informatie verstrekt, behoudens de dispositie en een aantal  (overigens fraaie) foto’s.


Variations Sérieuses

Daniel Bruun at the 2015 Carsten Lund organ in Helleruplund Church

Prelude & Fugue on B-A-C-H (Franz Liszt); Six Studies in Canonic Form, op. 56 (Robert Schumann); Variations sérieuses (Felix Mendelssohn, arr. Reitze Smits); Organ Sonata on the 94th Psalm (Julius Reubke)

Label: Gateway Music
Nummer: DB2017
Speelduur: 67‘32
Booklet: 8 p. (EN)
Prijs: 112,50 DKK (ca. 15 euro)
Bestellen: webshop Gateway Music DK