Vêpres du Saint Nom de Marie

vepres du saint nom de marie dupre hortus 116

Als assistent van Louis Vierne verving Marcel Dupré regelmatig zijn leraar in de Notre Dame. Zo ook op 15 augustus (Maria Hemelvaart) tijdens de vespers. Tussen de kerkgangers zat Claude Johnson, de General Director van Rolls Royce. Een aantal maanden later verzocht deze aan Dupré om de improvisaties die hij toen had gehoord op papier te zetten.

Text Example

advertentie 

In plaats daarvan maakte Dupré vijftien bewerkingen over gregoriaanse melodieën die thuishoren in de Mariavespers, zoals het Magnificat, Ave Maris Stella en een vijftal Psalmantifonen. Ondanks (dankzij?) hun beknoptheid mogen deze vijftien stukken zich rekenen tot het beste wat Dupré voor ons instrument heeft geschreven en is een aantal stukken ook bijzonder geschikt voor de amateurorganist.

 

In deze nieuwe opname horen we deze Vêpres du commun (of Fifteen Pieces in de Engelse uitgave) vertolkt in een uitvoering zoals die met grote waarschijnlijkheid gebruikelijk was in die eerste decennia van de twintigste eeuw. De (gemengde!) Schola Sainte Cécile zingt niet al te gepolijst en bewust wat hoekig (zo lezen we in het booklet) het gregoriaans met (koor)orgelbegeleiding door Thomas Ospital. Aan Vincent Genvrin de eer om de orgelwerken te vertolken op het grandioze Mutin-orgel in Douai, dat we al kenden van de Tournemire-opnames van Tjeerd van der Ploeg.

 

Genvrin laat zich kennen als een virtuoos organist, de luisteraar krijgt een prima indruk van de werken. Jammer dat er vaak te weinig pauze wordt ingelast tussen de koorzang en de daarop volgende orgelwerken. Het lijkt alsof de organist bang is dat er tóch nog een priester plotseling interrumpeert met een gebed of, erger nog, ‘de mededelingen’.

 

De toelichtingen (in Frans en Engels) in het booklet zijn interessant en afdoende. Jammer dat er geen ruimte was om ook maar in een paar zinnetjes iets te melden over het orgel….

 

Vêpres dus Saint Nom de Marie

Plain-chant grégorien & Pièces d’orgue de Marcel Dupré (1886-1971)

Schola Sainte Cécile, dir. Henri Adam de Villiers – Vincent Genvrin & Thomas Ospital, Orgues de la collégiale Saint-Pierre de Douai

 

15 Verset op. 18. Cortège et Litanie, Carillon (Dupré)

 

Label: Editions Hortus
Nummer: Hortus 116
Speelduur: 77’19
Booklet: 36 pagina’s
Prijs: € 23,75

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]