Verjaardagsconcert voor 90-jarige Piet Kee in Haarlem

Piet Kee | © fotografie Joyce Vanderfeesten

Organist en componist Piet Kee viert eind deze maand zijn negentigste verjaardag. Daags daarvoor, op dinsdag 29 augustus, wordt daarbij stilgestaan met een concert door Anton Pauw en Jos van der Kooy in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem. De jarige stelde het programma hiervoor zelf samen.

Text Example

advertentiePiet Kee was van 1952 tot 1986 organist van de Sint-Laurenskerk in Alkmaar en van 1956 tot 1989 stadsorganist van Haarlem. Na zijn pensionering als stadsorganist vond hij tijd en inspiratie een groot aantal werken voor diverse bezettingen te schrijven – Kee had van jongs af aan een sterke interesse in componeren. Naast orgelwerken schreef hij ook muziek voor onder andere beiaard en koor.

‘Kenmerkend voor de muziek van  Piet Kee zijn helderheid, ruimtelijkheid, duidelijke structuur, ruimtelijkheid en vaak grote emotionaliteit’, zegt Jos van der Kooy, opvolger van Kee als stadsorganist, die samen met Anton Pauw het verjaardagsconcert verzorgt. Aan het concert werkt ook panfluitist Matthijs Koene mee die zal soleren in Magic Pipes dat in 2012 ontstond.

Op het door Piet Kee samengestelde programma staan naast werk van Sweelinck en Brahms ook drie eigen werken: The Organ (2000) en de begin dit jaar gecomponeerde Lachrimae en Komm heiliger Geist, erfüll die Herzen. De Haarlemse componist Ernst Oosterveld schreef voor dit concert het werk ?t qué (90) dat door Anton Pauw zal worden uitgevoerd.

Het concert in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem begint om 20.15 uur. De toegang is vrij. Vooraf geeft Jos van der Kooy om 19.40 uur een toelichting in het koor van de kerk.