Verloren gewaande orgelsonate Hendrik Andriessen teruggevonden

Fragment manuscript Sonate ‘Da Pacem, Domine’ | © beeld Andriessen/De Klerk Stichting

In de Verenigde Staten is een verloren gewaand orgelwerk van Hendrik Andriessen teruggevonden, meldt de Andriessen/De Klerk Stichting eerder deze week. Het betreft een manuscript van de Sonate ‘Da Pacem, Domine’ uit 1913.

Text Example

advertentieHet grote driedelige werk werd op 19 juni 1914 in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem in première gegeven door Louis Robert, aan wie het werk is opgedragen. Robert, destijds stadsorganist van Haarlem, speelde de Sonate daarna nog op diverse Nederlandse orgels. Het werk werd altijd positief ontvangen.

Toen Robert in 1922 naar de Verenigde Staten emigreerde, nam hij het manuscript mee. Hij speelde het daar voor het laatst in 1935. Na zijn overlijden in 1938 verdween de Sonate, die nooit in druk was verschenen, uit beeld.

Het manuscript werd onlangs teruggevonden dankzij de speurwerk van de Nederlandse historicus Jort Fokkens en de Amerikaanse organist Gregory D’Agostino.

De Andriessen/De Klerk Stichting toont zicht verheugd over de vondst. ‘Het is een belangrijke schakel die kan worden toegevoegd aan de imposante werkenlijst van Hendrik Andriessen.’

Het manuscript wordt de komende periode nader onderzocht. Daarna moet het werk in druk verschijnen en wordt er mogelijk een geluidsopname gemaakt. De stichting verwacht dat de Sonate ‘Da Pacem, Domine’ in de tweede helft van 2022 opnieuw in première gaat.