Vermeulen-orgel voor Clemenskerk Nes op Ameland

vermeuelen-orgels schijndel voor clemenskerk nes ameland

Op 5 februari 2013 werd de Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland getroffen door het noodlot. Een grote brand verwoestte het kerkgebouw. Voor de vanaf volgend jaar te herbouwen kerk heeft de plaatselijke orgelcommissie het Vermeulen-orgel uit de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans in Schijndel kunnen verwerven.

Text Example

advertentie 

Eind november is het orgel in de  vorig jaar voor de eredienst gesloten kerk gedemonteerd door Adema’s Kerkorgelbouw met hulp van leden van de orgelcommissie van de St. Clemenspariochie. Na herstel door de firma Adema in Hillegom zal het 25 stemmen tellende, elektro-pneumatische orgel in 2016 naar Ameland worden verscheept.

 

Kwaliteit

Volgens het beleid van bij de overplaatsing betrokken Katholieke Klokken- en Orgelraad (KKOR) worden in principe geen vrijkomende elektro-pneumatische orgels binnen de Nederlandse bisdommen overgeplaatst, meldt de Amelander orgelcommissie in een persbericht. Toch heeft KKOR-adviseur Ton van Eck voor dit orgel een uitzondering willen maken ‘vanwege de voor de bouwperiode goede kwaliteit van de materialen (hetgeen zich ook uit in het tinnen front en de massief eiken kassen), het feit dat de architectuur van de kerk in Nes vraagt om een gedeelde opstelling in twee kassen, de muzikale praktijk aldaar en het beperkte budget dat voor het orgel beschikbaar is waardoor nieuwbouw onmogelijk is.’

 

clemenskerk nes ameland
Sint-Clemenskerk in Nes voor de brand van 2013 | © 2014 foto A. Lukassen

 

Cuypers

De Sint-Clemenskerk in Nes dateert uit 1878 en is door Pierre Cuypers ontworpen als eenbeukige kerk in een neogotische stijl met Noorse invloeden. Eind jaren vijftig werd de kerk uitgebreid met twee lage transepten. De kerk is een rijksmonument.

 

In 1929 bouwde Pels een orgel in twee kasdelen op de koorzolder. Het front en twee registers daarvan werden in 2010/2011 door Kaat en Tijhuis hergebruikt bij de plaatsing van het Fonteyn & Gaal-orgel uit de Zuiderkerk te Hoogeveen.

 

Bij de brand van 2013 ging dit instrument met de rest van het kerkinterieur verloren. De buitenmuren van de kerk en de pastorie bleven nog intact. De herbouw die in 2015 begint moet in 2016 zijn afgerond.

 


 

Dispositie Vermeulen-orgel Schijndel

Manuaal I C-g3

Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Blokfluit 4
Quint 2 2/3
Nachthoorn 2
Mixtuur IV-VI – 1 1/3′
Sesquialter II-III
Trompet 8
Klaroen 4

 

Manuaal II C-g3  – in zwelkast

Gemshoorn 8
Holpijp 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3
Octaaf 2
Scherp III
Tertiaan II
Solo Trompet 8

 

Pedaal C-f1

Subbas 16
Octaafbas 8,
Gedektbas 8 – transmissie Subbas
Koraal 4 – transmissie Octaafbas
Bazuin 16
Trompet 8 – transmissie Bazuin

 

Werktuiglijke registers

Koppel P + I
Koppel  P + II
Koppel I + II
Koppel P + II 4′
Automatisch pedaal (instelbaar)
Vaste combinaties (P-MF-F-FF-Tutti)
1 Vrije combinatie,
Tongwerken af (per tongwerk)

 

 

Foto top: Vermeulen-orgel in de kerk van O.L.V. van de Heilige Rozenkrans te Schijndel