Verschueren bouwt nieuw orgel voor Abdij van Park in Leuven

Fontontwerp (detail) transeptorgel Abdij van Park, Leuven | © beeld Verschueren Orgelbouw

Verschueren Orgelbouw te Ittervoort heeft onlangs de opdracht ontvangen voor de bouw van een nieuw orgel in de Abdij van Park, gelegen aan de rand van Leuven (B). Het instrument met een op de vroege 17e eeuw geïnspireerd klankkarakter zal een plaats krijgen in de zuidelijke zijbeuk van de abdijkerk.

Text Example

advertentie



Het nieuwe orgel wordt een aanvulling op het al in de abdijkerk aanwezige Merklin-orgel uit 1852, waarvan een restauratie in voorbereiding is. Bij het ontwerp van het nieuwe instrument is uitgegaan van historische voorbeelden, maar er is bewust afgezien van het bouwen van een stijlkopie. 

Veelkleurigheid

‘Bij de prestanten wordt een vocale toonvorming nagestreefd. Het boventoonsprectrum wordt in die lijn uitgewerkt tot en met de mixtuur. Het tertskoor in de mixtuur kan als ‘klankkroon’ aan het plenum worden toegevoegd. Bij de gedekten is naast breedte en draagkracht een duidelijke toonvorming en definitie een vereiste. Er wordt maximale veelkleurigheid van de diverse registers nagestreefd, in combinatie met goede versmeltingsmogelijkheden. Dat maakt dat de registers zowel afzonderlijk als in combinatie blijven inspireren’, aldus de orgelmakers.

Abdij van Park, Leuven (Heverlee) | © foto Carolien Coenen / CC BY-NC-SA 2.0

Keuzes

Met het oog op het liturgisch gebruik en de concertpraktijk ter plaatse zijn wel compromissen gemaakt. Zo zijn keuzes gemaakt ten aanzien van dispositie, klavieromvang en toonhoogte (a1 = 440 Hz bij 18°C). De stemming zal uit praktische overwegingen geen klassieke ¼ komma middentoonstemming zijn. Bij de intonatie zal op basis van proeven in overleg met de opdrachtgever een uiteindelijk besluit worden genomen.

De dispositie en de verdeling van registers over Manuaal I en II is zo gekozen dat het ruime mogelijkheden biedt voor zowel het actuele liturgische gebruik als voor het vertolken van repertoire.

Klassieke vormgeving

Om het orgel op natuurlijk wijze aan te laten sluiten bij de rijke barokke aankleding van het historische kerkinterieur is gekozen voor een klassieke vormgeving. 

Ontwerp orgelkas | © beeld Verschueren Orgelbouw

De bouw van het nieuwe orgel moet de bekroning vormen van de restauratie van het abdijcomplex, die in 2011 werd ingezet en naar verwachting in 2026 wordt afgerond. In 2029 vieren de norbertijnen het 900-jarig bestaan van de abdij.

Dispositie

Manuaal I – C-d3
Prestant 8 – tin, dubbele discant bij tweede stand registerknop
Gedekt 8 – metaal, enge mensuur, hoge opsnedes
Oktaaf 4
Superoktaaf 2
Mixtuur IV – met registrabel tertskoor bij tweede stand registerknop

Manuaal II – C-d3
Holpijp 8 – groot octaaf eiken, vanaf c metalen roergedekten
Fluit 4 – naar Enkhuizen Westerkerk: enge labiëring in de bas, zeer wijd in discant
Nasard 2 2/3 – 50% conisch
Fl. Traversine 2 – groot octaaf: roergedekt, vanaf c overblazend (naar Le Royer)
Sifflet 1
Cornet IV discant – vanaf cis1
Trompet 8 bas/discant

Borstwerk – C-d3 – in ‘Regalkasten boven de klaviatuur, bespeelbaar vanaf Man. I
Regaal 8 – tinnen bekers
Sifflet 1 1/3
Gedekte fluit 4 – hout, gedekt

Pedaal C-d1

Subbas 16 – eikenhout (in/achter onderkast)
Prestant 8 – transmissie Man. I 
Oktaaf 4 – transmissie Man. I
Trompet 8 – transmissie Man. II

Werktuiglijke registers
Koppel P + I
Koppel P + II
Koppel I + II
Nachtegaal
Cimbelster
Tremulant

Zie ook: norbertijnenvanpark.be