Versus – Henry Fairs – The Garnier Organ – University of Birmingham

cd Versus Garnier Organ Birmingham University REGCD516

Drie jaar geleden werd in de Elgar Concert Hall van de Universiteit van Birmingham een nieuw orgel van de Franse firma Garnier in gebruik genomen. Op het label Regent Records demonstreert universiteitsorganist Henry Fairs dit 35+5 stemmen tellende drieklaviers orgel in muziek uit de 18de tot en met de 21ste eeuw.

Text Example

advertentieDe titel van de cd is ontleend aan het gelijknamige werk van de in 1969 in Oostenrijk geboren componist Franz Danksagmüller. Het werd speciaal voor het nieuwe Garnier-orgel geschreven. Feitelijk voor een van de twee Garnier-orgels, want achter de orgelbank van de drieklaviers klaviatuur van het universiteitsorgel staat het eenklaviers middentoons ‘Small Organ’ van vijf stemmen waarvoor Danksagmüller zijn opdrachtcompositie schreef.

De broers Boris, Ivo en Matthieu Garnier geven momenteel leiding aan het familiebedrijf dat door Marc Garnier in 1972 werd opgericht. Zij waren verantwoordelijk voor de bouw van het universiteitsorgel. De orgels van Garnier kenmerken zich door een historische geïnformeerde stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van springladen, spaanbalgen, pijpwerk van gehamerd metaal met een hoog loodgehalte en de toepassing van niet (geheel) gelijkzwevende stemmingen.

In Birmingham hebben de Garniers die principes toegepast in een stijl die zich beweegt tussen Noord- en Midden-Duits met een aantal laat-barokke en vroeg-romantische stemmen. Voor wat flexibiliteit in het begeleiden van koren is het derde klavier in zwelkast geplaatst. Hedendaags gemak heeft zich vertaald in het aanbrengen van een elektronisch setzersysteem.

Henry Fairs laat dit alles de revue passeren in werk van Bach, Bruhns, Schumann en het achtdelige Via Crucis (1979) van Jon Laukvik waarin in acht meditaties in twintigste-eeuw idioom over ‘Christ lag in Todesbanden’ meer  hedendaagse klanken worden geëxploreerd.

 


Versus

The Garnier Organ

Henry Fairs – Elgar Concert Hall – University of Birmingham

Toccata, Adagio and Fugu in C major BWV 564 (Bach); Chorale Fantasia on ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ (Bruhns); Versus (2014): Five Verses on the Chorale ‘Ermbarm dich mein, o Herre Gott’ (Danksagmüller); Via Crucis (1979) (Laukvik); Four Sketches for Pedal Piano Op. 58 (Schumann); Praeludium in C major BWV 566a (Bach)

Label: Regent Records
Nummer: REGCD516
Speelduur: 74’35
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: £ 10,00 (ca. € 13,00)
Bestellen: www.regent-records.co.uk