Vier Barokke Orgelconcerti in Hoogstraten

baro4 barokke orgelconcerti bart rodynskke

De Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, even over Nederlands-Belgische grens onder Breda, heeft twee orgels binnen haar muren: het onlangs gerestaureerde Pels-orgel en een Thomas-koororgel. Ze staan daar niet alleen voor liturgisch gebruik, de Stichting Het Gulden Vlies en in het bijzonder het daarvan deel uit makende ‘Mixtuur’ onder de bezielende artistieke leiding van Nico Declerck doet er alles aan om de orgels ook daarbuiten in het culturele leven op te nemen. 

Text Example

advertentie 

De orgels worden regelmatig geprogrammeerd in soms onverwachte combinaties met andere instrumenten of muziekstijlen. Orgel en barokhobo, brassband of de muziek van Frank Zappa, het kan allemaal.  De klassieke combinatie van orgel en barokensemble is nu vastgelegd op een cd die ‘Mixtuur’ uitbracht ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, vorig jaar, van het Thomas-koororgel in Sint-Katharina.

 

Vier barokke orgelconcerten, drie van Händel en een van Corrette worden hier uitgevoerd door organist Bart Rodyns en het Euterpe Baroque Consort waarvan hij zelf ook de artistieke leiding heeft. Het ensemble bestaat uit professionele internationale musici die de muziek op authentieke wijze en met historische instrumenten brengt.  Als soloinstrument glorieert het op de Noord-Europese orgelbouw van het begin van de achttiende eeuw geïnspireerde Thomas-orgel.

 

Wie de cd koopt, de eerste uitgave van het eigen label van ‘Mixtuur’, krijgt dan ook nog drie bonustracks met koraalvoorspelen van Johann Sebastian Bach, eveneens uitgevoerd door Rodyns. Geluidsfragmenten zijn te beluisteren op de website van Mixtuur, waar de cd ook is te bestellen.

 

 

4 Barokke Orgelconcerti

Euterpe Baroque Consort – Bart Rodyns

 

Concerto nr. 2 opus 4 in Bes HWV 290 (Handel); Concerto nr. 5 opus 4 in F HWV 293 (Handel); Concerto nr. 1 opus 26 in G (Corrette); Concerto nr. 1 opus 4 in g/G HWV 289 (Handel); O Mensch, bewein dein Sünde groß BWV 622, Nun komm, der Heiden Heiland BWV 659, Wir glauben all’ an einen Gott BWV 740 (Bach)

 

Label: Mixtuur
Nummer: MIX 01
Speelduur: 65’20
Booklet: 12 pagina’s (NE/EN)
Prijs: € 15,00
Bestellen: www.mixtuur.be