Vierdaags Hanzestedenorgelfestival in Nationaal Orgelmuseum Elburg

© beeld Nationaal Orgelmuseum

In het Nationaal Orgelmuseum in Elburg wordt in de laatste week van augustus een vierdaags orgelfestival gehouden ter gelegenheid van 800 jaar Hanze. Steeds zal het thema ‘Hanze’ erin doorklinken. De musici komen bijvoorbeeld uit een Hanzestad, of ze spelen muziek uit de Hanzetijd.

Text Example

advertentieHet festivalprogramma vermeldt concerten met orgel, ensemble, beiaard en improvisatie en een improvisatieworkshop.

Concerten

Het festival begint op dinsdag 22 augustus om 11.30 uur met een orgelconcert door conservatoriumstudent Marijn Valk. Toegang hiervoor is gratis, aanmelden vooraf is niet nodig.

Op woensdag 23 augustus geven leden van het Luthers Bach Ensemble uit Groningen (organist en dirigent Tymen Jan Bronda, countertenor David van Laar en Mike Fentross op theorbe en barokluit) een wandelconcert. Entree € 17,50, in verband met beperkte capaciteit is reserveren verplicht via info@nationaalorgelmuseum.nl o.v.v. ‘concert Luthers Bach Ensemble’.

Improvisatieworkshop en -concert

Donderdag 24 augustus geeft Sietze de Vries een improvisatieworkshop voor iedereen die orgel speelt en meer wil leren over de kunst van het improviseren. Toehoorders zijn ook welkom. Actieve deelname kost € 20, toehoorders betalen € 10. Aanmelden via info@nationaalorgelmuseum.nl, o.v.v ‘Workshop Improviseren’, ook aangeven of wordt deelgenomen als speler of als toehoorder. 

’s Avonds geeft Sietze de Vries om 20.00 uur een improvisatieconcert. Hij zal daarbij aspecten meenemen die eerder die dag in de workshop aan de orde zijn geweest. De toegangsprijs bedraagt € 10. De actieve deelnemers aan de workshop (dus niet de toehoorders) hebben gratis toegang. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Twee beiaards en orgel

Het festival sluit op vrijdag 25 augustus van 15.00 tot 17.00 uur af met een beiaardconcert op de binnenplaats van het museum vanaf de toren van de Grote Kerk met twee beiaardiers en orgel. Boudewijn Zwart zal op de binnenplaats van het museum een mini-beiaard bespelen, zijn dochter Lydia speelt orgel. Vanaf de toren van de Grote Kerk vlakbij speelt Jasper Stam.

Het publiek kan op de binnenplaats luisteren, daar zullen stoelen worden neergezet. Bij minder gunstig weer zal de binnenplaats overdekt worden. Entree bedraagt € 12,50, inclusief hapje en drankje in de pauze. In verband met de beperkte capaciteit is reserveren verplicht via info@nationaalorgelmuseum.nl o.v.v. ‘Beiaardconcert’.

Toegang

Voor alle activiteiten gedurende deze week geldt dat betaling bij de kassa mogelijk is via pin. Voor toegang tot het museum gelden de gebruikelijke entreeprijzen; Museumkaart is geldig.

nationaalorgelmuseum.nl