Vierdag-orgel voor Johanneskerk Eindhoven

vierdag-orgel johanneskerk eindhoven 1

De Johanneskerk te Eindhoven beschikt sinds kort over een orgel van H.J. Vierdag. Het instrument uit 1973 is door Orgelmakerij Steendam overgeplaatst vanuit de Gereformeerde Kerk te Meeden.

Text Example

advertentieDe Johanneskerk van de Protestantse Gemeente Eindhoven dateert uit 1972. Het kerkgebouw droeg destijds de naam De Morgenster. In 2008 werd de gelijknamige wijkgemeente gefuseerd met de Emmaüsgemeente en werden de diensten elders gehouden.

Verbouwd
De zo ontstane Johannesgemeente keerde in 2014 terug naar De Morgenster en gaf het gebouw de naam Johanneskerk. In 2016 werd de kerkzaal grondig verbouwd en kreeg orgeladviseur Henk Kooiker na akoestisch advies de opdracht een passend, groter orgel te zoeken.

Vierdag
Als vervanging voor het zesstems positief van Fama & Raadgever uit 1974 werd het Vierdag-orgel van de voormalige Gereformeerde Kerk te Meeden gevonden. Dit orgel kwam vrij toen de Meedense hervormden en gereformeerden haar diensten als protestantse gemeente uitsluitend in de Dorpskerk gingen beleggen.

Revisie
De overplaatsing van het orgel werd uitgevoerd door Orgelmakerij Steendam te Roodeschool. Daarbij onderging het orgel een revisie. De pulpeten, het leer van de drie balgen en het ventielleer werden vernieuwd.

Ongewijzigd
Na akoestische metingen om de oude en nieuwe locatie met elkaar te vergelijken, concludeerde de adviseur dat herintonatie niet nodig was. In die zin is het instrument ongewijzigd geplaatst.

vierdag-orgel johanneskerk eindhoven 2

Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Prestant 8 – vanaf G in front
Roerfluit 8
Octaaf 4
Mixtuur II-III

Nevenwerk C-g3
Holpijp 8
Gedekt 4
Gemshoorn 2
Kromhoorn 8

Pedaal C-f1
Subbas 16

Werktuigelijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Pedaalkoppel Nevenwerk
Tremulant Nevenwerk

Toonhoogte: a’=440 Hz bij 18 graden Celsius
Stemming: Werckmeister III

 

© 2016 fotografie Henk Kooiker