Vierdag-orgel Sluiskil overgeplaatst naar Protestantse Kerk Hulst

Vierdag-orgel Protestantse Kerk Hulst | © beeld firma A. Nijsse & Zoon

Op dinsdag 9 mei is het Vierdag-orgel in de Protestantse Kerk van Hulst opgeleverd. Het orgel is door de firma A. Nijsse & Zn. overgeplaatst vanuit Sluiskil.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1968 door de H.J. Vierdag te Enschede gebouwd voor de hervormde Bethlehemkerk in Rotterdam. Het advies voor de bouw kwam eerst van Lambert Erné en later van Willem Hülsmann. Het orgel werd in gebruik genomen in 1969.

Sluiskil

Na de sluiting van de kerk werd het instrument in 2000 door de firma A. Nijsse & Zn. overgeplaatst naar kerkgebouw ‘De Ark’ te Sluiskil. Ook dit kerkgebouw werd gesloten. Op zondag 26 maart 2023 hield de Protestantse Gemeente Philippine – Sas van Gent – Sluiskil er haar laatste dienst.

Hulst

Het Vierdag-orgel heeft nu een nieuwe bestemming gekregen in de Protestantse Kerk te Hulst, waar het een Fama & Raadgever-orgel (6/IaP) uit 1971 vervangt. De overplaatsing werd opnieuw uitgevoerd door de firma Nijsse.

Zowel in Rotterdam als in Sluis lagen de houten Bourdonpijpen verkropt in het podium onder het orgel, wat het stemmen bemoeilijkte. Het podium is in de nieuwe opstelling verdwenen. Daarom is het groot octaaf van de Bourdon 16 op een eigen bank direct achter de orgelkas geplaatst. Het verkropte pijpwerk was van onvoldoende lengte. Uit voorraad van de orgelmaker zijn twaalf vervangende bourdonpijpen geleverd, gerestaureerd en geplaatst.

Het orgel is verder ongewijzigd overgeplaatst. Vanwege de andere akoestische omstandigheden in Hulst is wel besloten het hoogste koor van de Mixtuur af te stoppen.

het Vierdag-orgel in de Protestantse Kerk te Hulst | © beeld firma A. Nijsse & Zoon

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Praestant 8 – C-E hout, open
Gedekt 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur IV – hoogste koor afgestopt

Positief C-f3
Holpijp 8
Roerfluit 4
Fluit 2
Nasard 1 1/3
Regaal 8 – en chamade

Pedaal C-f1
Bourdon 16

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk-Positief
Koppeling Pedaal-Hoofdwerk
Koppeling Pedaal-Positief
Tremulant op het positief

Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz
Winddruk: 68 mm

Informatie met dank aan de firma A. Nijsse & Zoon.