Vijf Nederlanders in Haarlems Improvisatieconcours

Text Example

advertentieTijdens het Internationaal Orgel-Improvisatieconcours, van 15 tot en met 18 juli in Haarlem, zullen dit jaar vijf Nederlandse kandidaten te horen zijn. De afgelopen jaren leek de belangstelling voor de improvisatiekunst in Nederland tanende, maar de belangstelling en het niveau van de spelers bewijst dat een nieuwe generatie improvisatoren zich aandient.

Uit een totaal van twintig inzendingen zijn tien kandidaten geselecteerd door de voorjury bestaande uit Cor Ardesch, Bernard Bartelink en Anton Pauw. Eén kandidaat was al bekend: de winnaar van het Nationaal Improvisatieconcours Dennis Vallenduuk.

De overige negen kandidaten zijn Jukka Aro (Finland, finalist in 2006), David Cowen (Engeland), Jean-Baptiste Dupont (Frankrijk), David Franke (Duitsland, finalist in 2006), Frank Krumbolz (Duitsland), en uit Nederland Wilbert Berendsen, Wout Bosschaart, Jacob Lekkerkerker en Gerben Mourik.

Het concours bevat dit jaar drie nieuwe elementen: de deelnemers spelen niet langer anoniem voor het publiek (wel voor de jury) en de tweede ronde van het concours zal dit jaar plaats vinden in de Philharmonie Haarlem. Op deze manier zullen de deelnemers moeten laten horen dat ze zowel op het Christian Müller-orgel van de Grote of St. Bavokerk, als op het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie overtuigend kunnen improviseren. Het publiek zal in de Finale een publiekswinnaar mogen aanwijzen.

Tijdens het concours zullen de orgelimprovisaties van deze kandidaten worden beoordeeld door de vakjury bestaand uit Peter Planyavsky, Thierry Escaich, Ansgar Wallenhorst en de Nederlanders Jan Welmers en Bert van den Brink. In het afsluitende juryconcert zullen zij ook zelf improviseren.

Het concours vindt plaats tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem dat loopt van 12 juli tot en met 2 augustus 2008. Het concours maakt deel uit van dit festival, dat zich inspant om de improvisatiekunst op orgel in stand te houden en te bevorderen. In de op het concours aansluitende Zomeracademie voor professionele organisten zijn ook twee cursussen te volgen op het gebied van improvisatie, een voor beginners, door Jos van der Kooy, en een voor gevorderden door Tomasz A. Nowak. Daarnaast worden ook verschillende interpretatiecursussen aangeboden en is er een uitgebreide serie festivalconcerten.

Meer informatie over het Orgelconcours, de Zomeracademie en het Internationaal Orgelfestival Haarlem is beschikbaar op www.orgelfestivalhaarlem.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie: Klankwerk v.o.f.