Vijf sterren uit de Notre-Dame [CD VAN DE MAAND]

Opnieuw een vijfsterren-cd vanuit de Notre-Dame de Paris. De Messe ‘Salve Regina’ van Yves Castagnet staat centraal op de gelijknamige cd waarop ook werken van Poulenc en ‘organiste titulaire’ Olivier Latry. De orgelnieuws.nl-recensent is er lovend over. Reden genoeg om de cd uit te roepen tot cd van de maand april.

Text Example

advertentieCathédrale Notre-Dame de Paris. Voor de één een magische plek en voor de ander van weinig betekenis. Voor wie er wel eens is geweest is het altijd weer een bijzondere ervaring, althans, zo vergaat het mij. Aan de kathedraal zijn ook grote organistennamen verbonden: Louis Vierne en Pierre Cochereau. Maar ook Marcel Dupré, hij was menig keer de plaatsvervanger van Vierne als deze verhinderd was. Niet alleen deze namen spreken tot de verbeelding, ook het machtige vijfklaviers Cavaillé-Coll-orgel heeft al menig organistenhart sneller doen kloppen.

De Notre-Dame maakt meestal steevast onderdeel uit van een bezoek aan Parijs. De gotische kathedraal weet enorm te imponeren en is een drukbezochte toeristische trekpleister van formaat. Vaak tref je het (vooral met feestdagen) en kan je een mis meemaken. Zelf heb ik dat meerdere keren aan den lijve ervaren. In deze diensten speelt de maîtrise (cantorij) vaak een grote rol. Yves Castagnet, de vaste begeleider van de maîtrise en fulltime verbonden aan de kathedraal, is bijna elke dienst aanwezig. Daarbij bespeelt hij het 30 stemmen tellende koororgel. Het grote orgel, immens hoog op een gaanderij boven de entree van de kathedraal, heeft vooral voor en na de dienst zijn functie. Een breed uitgesponnen Entree en een overdonderende Sortie (meestal geïmproviseerd) zijn vaak de bijdragen van één van de drie ‘titulaires’.

Vorig jaar bracht het Label Hortus de bekende Messe Solenelle van Louis Vierne en een mis van Jean-Pierre Leguay uit in samenwerking met de beide kathedraalorganisten Philippe Lefebvre en Jean-Pierre Leguay. Afgelopen februari kwam Hortus weer met een opzienbarend schijfje uit de Notre-Dame waarin onder andere de Messe Salve Regina van Yves Castagnet centraal staat, maar nu met de beide andere kathedraalorganisten Olivier Latry en Yves Castagnet. De Messe wordt omlijst door werk van Latry en Poulenc en enkele vocale gregoriaanse antiennes uitgevoerd door de maîtrise. Recensent Bert Rebergen refereerde vorig jaar al aan deze Messe in zijn Dupré-recensie van Yves Castagnet. Hij was daar live getuige van en was de mening toegedaan dat dit maar snel opgenomen moest worden. Zelf hebben we deze mis ook live uit horen voeren en het moet gezegd: het is en bijzondere ervaring! We waren het dan ook meer dan van harte met hem eens. Dit werk moet gauw opgenomen worden! Blijkbaar dachten er meer zo over want cd ligt voor ons.

Ik val maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis: dit is hoogstaande muziek! Hier wordt gemusiceerd op het hoogste niveau! De muziek heeft je vanaf het allereerste begin volkomen te pakken. Ik moet zelfs bekennen dat ik er niet van heb kunnen slapen. Machtig, verbijsterend, mysterieus, poëtisch, ontroerend maar bij tijd en wijle ook overdonderend. Dát zijn hier de ingrediënten. Luister eens naar het Sanctus uit de Messe ‘Salve Regina’, een machtige orgeltoccata met daaronder de maîtrise! Of luister eens naar het werk van Latry een soort thema met variaties omlijst met zangstem. Alles bij elkaar hallucinerend, de rillingen krijg je ervan! Het grote orgel staat er uitstekend bij en je krijgt de indruk dat naarmate de jaren verstrijken het steeds beter gaat klinken. Een grommend Récit, knetterende chamades -ze klinken bijna weer net zo als in de Cochereau-tijd!- en een geweldige vitale tuttiklank. Alles is hier aanwezig en maestro Latry weet er uitstekend mee om te gaan. Hij legt een ongelooflijke accuratesse aan de dag en is zeer vindingrijk; een genot om naar te luisteren. Als compositie is deze Messe dan ook zeer geslaagd. Dat geldt trouwens ook voor de compositie van Latry. De a capella gezongen antiennes zijn van een wonderschone sereniteit en doen zeer weldadig aan. Ook de compositie van Poulenc waarin alleen het koororgel te beluisteren valt, past uitstekend in dit programma.

Om kort te gaan: zonder enige twijfel verdient deze cd de status van cd van de maandl. Een cd die op alle terreinen vijf sterren scoort. Ik heb zelden een cd beluisterd die me zo te pakken had. De presentatie ziet er keurig uit in een mooie chique donkerblauwe kleur. Alle informatie die u wenst is te vinden in het Frans- en Engelstalige boekje. De opname is transparant en zeer fraai, wat ook de verstaanbaarheid van de koorklank ten goede komt. De verhoudingen zijn heel natuurlijk en je beleeft de opname alsof je zelf midden in de kerk zit. Gaaf! Heel snel aanschaffen! [WOUTER MULDERIJ]

Muzikale interpretatie * * * * *
Programmakeuze * * * * *
Keuze van het instrument * * * * *
Kwaliteit van de opname * * * * *
Informatie in het boeklet * * * * *
Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *


Cathédrale Notre-Dame de Paris

Salve Regina | Yves Castagnet – Olivier Latry – Francis Poulenc

Maîtrise Notre Dame de Paris – Lionel Sow & Sylvain Dieudonné, direction.

Yves Castagnet – Orgue de choeur | Olivier Latry – Grand Orgue

Antienne ‘Salve Regina’; Messe ‘Salve Regina’ pour choeur, soli et deux orgues (Castagnet); Offertoire ‘Beata es, Virgo Maria’; Communion ‘Regina Mundi’; Litanies à la Vierge Noire (Poulenc); ‘Salve Regina’ pour orgue et voix (Latry).

Edition Hortus – TT 65’51’’, booklet: 36 pagina’s (F,E), prijs € 22,25