Vijfde sterfdag organist en componist Jean Guillou: hommage op hermanvanvliet.com

jean guillou
Jean Guillou in De Doelen in Rotterdam (29 oktober 1977) | © beeld hermanvanvliet.com / foto Jan de Bruyn

Op 26 januari 2024 was het precies vijf jaar geleden dat de invloedrijke Franse organist en componist Jean Guillou (1930-2019) overleed. De website hermanvanvliet.com brengt een hommage aan hem met een digitaal dossier.

Text Example

advertentieHerman van Vliet (1941-2018) studeerde niet alleen bij Guillou, hij bracht op zijn label Festivo ook LP’s met hem uit die internationaal in de prijzen vielen. Deze Festivo-periode van Guillou viel samen met diens legendarische concerttournees in Nederland die door de Stichting tot Bevordering der Orgelkunst werden georganiseerd.

Lees ook
Organist en componist Jean Guillou (88) overleden

Het dossier bevat onder meer de programma’s van tournees, recensies, foto’s, niet eerder te horen live-opnamen, met name uit de periode van de samenwerking tussen Van Vliet en Guillou van 1978 tot en met 1983. Daarnaast zijn alle opnamen die Guillou op het label Festivo maakte nu digitaal beschikbaar.

Orgels

Guillou’s visie op orgelbouw komt ook naar voren in een aantal archiefstukken over orgels waarbij hij nauw bij de bouw was betrokken. Zo is informatie opgenomen over de orgels in de Tonhalle in Zürich (Kleuker/Steinmeyer, thans in de kathedraal van het Sloveense Koper) en de Eglise de Chant d’Oiseau in Brussel.

Nederlandse organisten

Een belangrijke bijdrage aan de hommage wordt geleverd door Guillou-kenner Bert den Hertog. Van zijn hand is een uitgebreid artikel over de Festivo-opnamen en de tournees, en ook een aantal bijzondere opnames van hemzelf én van een vitale hoogbejaarde Guillou op het orgel in de Elandstraatkerk te Den Haag.

Jos van der Kooy en Dirk Jan Versluis geven in een column een persoonlijke reflectie op de betekenis van Guillou.

Dossier

Het dossier over Guillou is in te zien op hermanvanvliet.com/dossiers/jeanguillou