Vijftiende editie Internationale Orgelweek Vlaardingen

orgel grote kerk vlaardingen

Op maandag 22 juni gaat de vijftiende editie van de Internationale Orgelweek Vlaardingen van start. Tot en met 27 juni staat de week in het teken van ‘De verrassende wereld van het orgel’, waarbij aandacht wordt gevestigd op aspecten uit de geschiedenis van de orgelmuziek en orgelbouw die weinig bekendheid genieten.

Text Example

advertentie 

Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk te Vlaardingen speelt in de Internationale Orgelweek een centrale rol. Pieter van Peteghem bouwde het orgel in 1763 voor de Abdij van Boudeloo te Gent (B). In het begin van de 19de eeuw verhuisde het instrument van Vlaanderen naar Vlaardingen, waar Abraham Meere Sr. het in nieuwe orgelkassen plaatste. Het orgel neemt met zijn zuidelijke invloeden een bijzondere plaats in het Nederlandse orgellandschap in.

 

Andere context

Het programma van de orgelweek is niet alleen afgestemd op de kwaliteiten van het Van Peteghem-orgel, maar laat de bezoekers ook kennismaken met het orgel in een andere context. Zo is het op maandag te beluisteren in bewerkingen van selectie uit opera’s van Rameau en Lully.

 

Gastronomie

De Frans/Duitse orgelmaker Karl Joseph Riepp (1710-1775) was ook nog eens wijnboer en wist met zijn interesse voor culinaria de verbinding te leggen tussen registercombinaties en gerechten. Geïnspireerd op Riepp worden dinsdagavond de wereld van orgelmuziek en gastronomie met elkaar verbonden door Peter van Dijk, Jan-Jaap Steensma en restaurant ‘De Elegast’.

 

Tijdens een concert op woensdag demonstreert vaste bespeler Aad Zoutendijk de bijzondere mogelijkheden en kwaliteiten van het Van Peteghem-orgel. Johan Zoutendiek geeft daarbij tekst en uitleg.

 

Negentiende eeuw

Liturgische muziek het Parijs van de eerste helft van de negentiende eeuw vormt het programma van een concert door Jean Regnery (F) op donderdagmiddag. Hij speelt onder meer een Messe brève van Alexandre P.Fr. Boëly. ’s Avonds staat er negentiende-eeuwse salonmuziek voor piano, cello en drukwindharmonium op het programma.

 

Kurt Estermann (orgel) en Claudia Norz (viool) spelen vrijdagavond werken van Johann Sebastian Bach in zowel de originele bezetting als transcripties. Op zaterdagmiddag staat het Van Peteghem-orgel te midden van verwante instrumenten: een Debain-harmonium, Mustel-celesta en enkele kleinere draaiorgel.

 

Tentoonstelling

Tijdens de orgelweek is een tentoonstelling ingericht die gewijd is aan de techniek van het orgel. Met behulp van constructietekening, een aantal orgeldelen en een model van een orgel wordt inzicht in de werking van het instrument gegeven. Ook zijn er foto’s te zien die zijn gemaakt tijden recente werkzaamheden aan het Van Peteghem-orgel.

 

Voor de leerlingen van groep 6 en 7 van Vlaardingse basisscholen is er een educatief programma. In een ‘orgellaboratorium’ maken ze kennis met orgelbouw, waarnaast hen het Van Peteghem-orgel bij de klavieren gedemonstreerd wordt.

 

 

Meer informatie en het volledige programma

www.orgelvlaardingen.nl

 

 

© 2015 fotografie Gérard van Betlehem