Vijftiende Feike Asma Concours gewonnen door Schuurman, Strijbis en Melissant

Het vijftiende Feike Asma Concours is dinsdag 28 augustus gewonnen door Luuk Schuurman, David Strijbis en Rik Melissant. De aanmoedigingsprijs ging naar Rob den Hertog. De finale van het orgelconcours vond plaats in de Feike Asma Zaal bij Johannus Orgelbouw te Ede.

Text Example

advertentieHet concours, georganiseerd door Stichting Vox Humana en Johannus Orgelbouw, telde dit jaar negentien deelnemers. De eerste ronde werd zaterdag 25 augustus gespeeld. Verdeeld over drie leeftijdscategorieën bleven er zes finalisten over.

In de categorie 12-15 jaar werd Luuk Schuurman dinsdag als winnaar aangewezen, David Strijbis werd eerste in de categorie 16-19 jaar en Rik Melissant won in de categorie 20-24 jaar. Rob den Hertog, die net geen finaleplaats wist te behalen, kreeg de aanmoedigingsprijs.

Jury
De jury van het Feike Asma Concours werd evenals voorgaande jaren gevormd door Peter Eilander, Wybe Kooijmans en Everhard Zwart. Zij beoordeelden de kandidaten in de voorronde op de vertolking van een zelfgekozen orgelwerk uit de periode na 1800 en finalisten op hun uitvoering van een koraalbewerking van Feike Asma, Jan Zwart, Jan Bonefaas of Klaas Jan Mulder.

Opvallend hoog
Het niveau van de in de voorronde gespeelde werken was volgens de organisatie opvallend hoog. ‘Er werden echt zeer moeilijke werken gespeeld. Het is heel bijzonder dat amateurs werken van Vierne, Reger en Duruflé spelen’.

Schoolprijs
Naast het hoofdconcours werd zaterdag 24 augustus ook gestreden om de Landelijke Schoolprijs 2018. Die werd eveneens door Luuk Schuurman gewonnen voor zijn school, de Pieter Zandt Scholengemeenschap te Kampen. Aan de strijd om de schoolprijs deden leerlingen mee van vier reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs.

 

© 2018 fotografie Hans Schippers | v.l.n.r.  David Strijbis, Luuk Schuurman, Rik Melissant