Vijftigjarige orgels vieren gouden jubileum

In 1966 werden in Nederland elke week wel twee of drie nieuwe orgels opgeleverd. Verreweg de meeste daarvan zijn nog in functie. In de Vredekerk in De Lier, de Hoflaankerk in Rotterdam en de Kloosterkerk te Den Haag wordt deze weken het gouden jubileum van de vijftigjarigen gevierd. 

Text Example

advertentieWie de Orgeldatabase raadpleegt, telt in Nederland een kleine 150 orgels van het bouwjaar 1966. Ze variëren van kistorgels tot wat grotere twee- en drieklaviers orgels, van elektro-pneumaten en unitorgels die nog met een been in de romantiek staan tot mechanische orgels van van de zuiverste neobarokke snit. Wie verder in de statistieken van dat jaar duikt, valt op dat in de provincie Zuid-Holland de meeste orgels werden opgeleverd (zo’n veertig) en dat orgelmakerij Verschueren te Heythuysen een groot marktaandeel had (meer dan dertig orgels).

Opmerkelijke bijdragen aan het Nederlandse orgellandschap in 1966 zijn ook twee orgels van Scandinavische herkomst. In de Hervormde Kerk van Oude-Tonge werd een tweeklaviers orgel van Frobenius in gebruik genomen en in de Kloosterkerk te Den Haag verrees een veertig stemmen tellend drieklaviers Marcussen-orgel.

Op zaterdag 2 april en zaterdag 9 april zijn er drie concerten waarin jubilerende orgels centraal staan:

 

Rotterdam-Kralingen, Hoflaankerk – Van Vulpen

Op 1 september 1966 werd het Van Vulpen-orgel (28/IIIP) in de Hoflaankerk in gebruik genomen met bespelingen door Adriaan Verhoef en Piet van den Kerkhoff. Ook het kerkkoor en dominee Moerenhout leverden deze avond een bijdrage. Reden voor de orgelcommissie om dit jaar een jubileumconcertserie samen te stellen.

 

Hoflaankerk

 

Op zaterdag 2 april opent de serie met een concert waarbij vier ‘Kralingse’ organisten betrokken zijn: Anna den Hertog-Karpenko, Gerard Verweij, Jaap de Wit en Wouter van der Wilt. Later dit jaar vervolgt de serie met onder meer een concert door Ludger Lohman op 21 juli. Meer informatie over het openingsconcert: www.orgelconcertenhoflaankerk.nl

 

De Lier, Vredekerk – Verschueren Orgelbouw

Op zaterdag 26 maart 1966 werd in de Vredekerk in De Lier op feestelijke wijze een nieuw orgel ingewijd. Het nieuwe instrument werd – in neobarokke stijl – gebouwd door de firmaVerschueren uit Heythuysen. Het orgel telt 19 registers die over Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal verdeeld zijn. Zowel dispositie als intonatie zijn tot op heden ongewijzigd gebleven. Bij een opknapbeurt van het interieur van de kerk in 2003/2004 zijn de orgelkassen geschilderd.Het orgel werd destijds onder advies van C. Bouter uit De Lier gebouwd. De inspeling werd door Feike Asma verzorgd.

 

De_Lier

 

Tegenwoordig bespelen Klaas Valstar, Christian Hutter, Leo Bouma en Frank Baggerman bij toerbeurt het instrument tijdens de diensten. Op zaterdag 2 april verzorgen deze vier organisten samen een jubileumconcert in de Vredekerk. Zij brengen een zeer gevarieerd programma. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.

 

Den Haag, Kloosterkerk – Marcussen & Søn

Op Paaszondag 10 april 1966 werd het door de Deense firma Marcussen & Søn nieuw gebouwde orgel voor de Kloosterkerk in Den Haag in gebruik genomen. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan worden dit jaar diverse activiteiten georganiseerd.

 

Kloosterkerk_Den_Haag

 

Op zaterdagavond 9 april zal het eerste jubileumconcert plaatsvinden. Het orgel wordt dan bespeeld door de huidige organist en de oud-organist van de Kloosterkerk, Geerten van de Wetering en Jan Hage. Op het programma staan werken voor orgel solo, maar ook voor orgel vierhandig en voor twee orgels. Het concert begint om 20.15 uur. Toegang bedraagt € 10 / € 8. Zondag 10 april zal tijdens de dienst aandacht worden besteed aan het jubileum. Meer informatie: www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl

 

 

© 2016 beeld archief www.orgelnieuws.nl