Vijftigste editie Orgeltochten Noord-Holland in 2023

Orgel Grote Kerk Oosthuizen | © beeld ORGELNIEUWS

In 2023 vindt de vijftigste editie plaats van de Orgeltochten Noord-Holland. Op vier zaterdagen in juli en augustus worden verschillende routes gevolgd die langs drie locaties in de provincie gaan. Op 12 augustus vindt er een speciale jubileumtocht plaats.

Text Example

advertentieHet initiatief voor de orgeltochten werd genomen door Klaas Bolt in 1971. Hij vond dat veel van de orgels in het diverse Noord-Hollandse orgellandschap zelden door het publiek werden gehoord. Op zes zaterdagen in juli en augustus werden er telkens drie orgels bezocht, allemaal binnen fietsafstand van elkaar.

Het initiatief werd later overgenomen door Arie de Wit en sinds 2001 zijn de activiteiten ondergebracht bij de Stichting Orgeltochten Noord-Holland. Sinds die tijd zijn er meer dan driehonderd tochten georganiseerd. Vanwege het coronavirus konden de seizoenen van 2020 en 2021 niet doorgaan. Daarom heeft de gouden jubileumeditie zich moeten uitstellen tot 52 jaar na de eerste tocht.

Programma

De tochten worden begeleid door een deskundige organist en kunnen zowel per auto als per fiets worden afgelegd. De aanvang is altijd om 10.30 uur. Tussen het bezoek aan de tweede en derde locatie is er tijd om op eigen gelegenheid te lunchen. Het programma voor 2023 ziet er als volgt uit:

22 juli

Koog aan de Zaan, Kogerkerk (Flentrop)
Zaandam, Sint-Bonifatiuskerk (Mitterreither) en Oostzijderkerk (Flaes & Brünjes)
Organist: Aart Bergwerff

29 juli

Nes aan de Amstel, Sint-Urbanuskerk (Adema)
Amstelveen, Paaskerk (Leeflang/Reil)
Ouderkerk aan de Amstel, Sint-Urbanuskerk (Vollebregt)
Organist: Mark Heerink

5 augustus

Nigtevegt, Protestantse Kerk (Metzler)
Weesp, Van Houtenkerk (Adema) en Grote Kerk (Bätz-hoofdorgel en Axsen-kabinetorgel)
Organist: Christine Kamp

12 augustus

Schermerhorn, Grote Kerk (Courtain)
Beets, Kerk (Flaes & Brünjes)
Oosthuizen, Grote Kerk (onbekend, 1521)
Organist: Willem Poot
Jubileumtocht ‘50 jaar Orgeltochten’

Deelname

Deelname kost € 17,50 per persoon, inclusief programmaboekje, exclusief lunch. Betalen kan bij de ingang van de kerk. Het is niet nodig vooraf aan te melden.

Zie ook orgeltochtennoord-holland.nl