Vijftigste sterfjaar Hans Friedrich Micheelsen herdacht met workshop en online documentair concert

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Duitse componist Hans Friedrich Micheelsen overleed. Daarbij wordt door Gerben Mourik in november stilgestaan met een workshop en een gedocumenteerd online concert.

Text Example

advertentieComponist en kerkmusicus Hans Friedrich Micheelsen (1902-1973) is bekend om zijn vocale muziek en zijn uitgebreide oeuvre aan orgelmuziek. Daarbij hanteerde hij een neobarokke stijl, zoals die werd toegepast door tijdgenoten als Helmut Walcha en Hugo Distler.

Workshop

Op zaterdag 25 november 2023 vindt in De Stad Klundert een workshop plaats, gewijd aan de orgelmuziek van Micheelsen. De workshop behandelt een scala aan composities, van de eenvoudige Organistenpraxis tot de meer complexe Choralmusik en het muzikanteske Das Holsteinische Orgelbüchlein, tot aan de grote Orgelkonzerte. De workshop wordt geleid door Gerben Mourik. 

De workshop vindt plaats van 10.00 tot 14.00 uur op het drieklaviers Marcussen-orgel uit 1964 in Klundert. Er is ruimte voor vijf actieve en vier passieve deelnemers. Deelnemers dienen zelf voor bladmuziek te zorgen. Als de bladmuziek is uitverkocht, kan er een scan beschikbaar worden gesteld.

De kosten voor actieve deelname bedragen € 70, luisteraars betalen € 40. Aanmelden kan via gerbenmourik81@gmail.com.

Concert en documentaire

Op 23 november, de sterfdag van Micheelsen, zal Gerben Mourik een concert en documentaire publiceren op zijn YouTube-kanaal. Hierin speelt Mourik de Orgelkonzerte I en II en delen uit de Orgelkonzerte IV en VII. Ook komen delen uit de Choralmusik I en III, de Organistenpraxis I/II/III en het Grenchener Orgelbuch

De opnamen zijn gemaakt op de Marcussen-orgels in de Nicolaikerk in Utrecht en de Stad Klundert, het Van Vulpen-orgel in de Grote Kerk te Brouwershaven en het Leeflang/Keijzer-huispijporgel van Gerben Mourik. Daarnaast bevat de documentaire unieke opnamen waarin Micheelsen zijn eigen werk speelt, evenals uniek fotomateriaal. 

Zie ook gerbenmourik.nl.