Vincent van Laar – Martinikerk Groningen

Soms kom je cd’s tegen waarop repertoire, instrument en uitvoerende een zo fijne drie-eenheid vormen, dat je eigenlijk alleen kan concluderen: zo moet het en niet anders. De nieuwe cd van Vincent van Laar met muziek uit de Noord-Duitse orgelschool is er zo een.

Text Example

advertentieEr zijn niet heel veel organisten die mij in dit repertoire overtuigen. Zeker, aan techniek en kennis ontbreekt het bij de meesten niet, maar de ‘stylus phantasticus’ heeft toch ook alles met vrijheid te maken. Dat aspect mis ik nog wel eens in de interpretaties. Zo niet bij Vincent van Laar. Met schijnbaar speels gemak, als een klankschilder gebruikmakend van het rijke kleurenpalet van de Groningse Martini-Schnitger, bouwt hij op soevereine wijze geweldige spanningsbogen op die deze muziek in al haar schoonheid ontvouwen. Trefzeker en ontspannen. Op deze manier is zo’n lange koraalfantasie van Reincken, Bruhns of Lübeck echt geen saaie exercitie meer (voor het geval iemand dat zou vinden). Saillant weetje: tijdens de vesperdiensten van weleer fungeerde de (geïmproviseerde) koraalfantasie in de regel als vervanging van de preek. Mits zo gespeeld als hier, zouden veel kerkdiensten anno 2016 daar zeker niet slechter van worden …

Ook de opname is van hoog niveau. Ook letterlijk: naar ik heb begrepen had opnameman Chiel Timmer zo veel vertrouwen in Van Laar, dat hij het aandurfde om de microfoons heel dicht en hoog bij het orgel te plaatsen. Knap werk!

Bij alle genoemde pluspunten valt het booklet, dat opvallend genoeg alleen in het Nederlands is geschreven, wat tegen. Dat er informatie in staat die voor de kenner weinig nieuws bevat, valt vanuit het oogpunt van gemak en volledigheid best te begrijpen. Maar graag had ik ook nog wat persoonlijke noten van de organist gezien. Daar staat tegenover dat uit het spel van Van Laar onmiskenbaar blijkt hoezeer deze muziek en dit instrument hem in het hart raken. Een voltreffer dus, deze cd, die bovendien voor een bescheiden prijs verkrijgbaar is. Haast u!

 

Johann Adam Reincken – Nicolaus Bruhns – Complete Orgelwerken

Vincent Lübeck – Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ

Vincent van Laar – Martinikerk Groningen

Reincken: Was kan uns kommen an für Noth (fantasia); An Wasser Flüssen Babylon (fantasia). Bruhns: Praeludium ex E (minorius); Nun kom der Heÿden Heÿland (fantasia); Praeludium ex E (maius); Adagio ex D; Praeludium ex G. Lübeck: Ich ruff zu dir Herr Jesu Christ (fantasia).

 

Uitgave: Stichting Groningen Orgelland
Nummer: SGO 072-0216
Speelduur: 78’26
Booklet: 8 pagina’s (NL)
Prijs: € 10

Bestellen
info@vincentvanlaar.nl of bij Stichting Groningen Orgelland