Vincent Lübeck – Organ Works [KEUZE VAN DE REDACTIE]

Text Example

advertentieEen nagelnieuwe cd als “Keuze van de redactie”: Léon Berben speelt de orgelwerken van Vincent Lübeck. “Met zijn frisse en levendige spel, scherpe articulaties en ragfijne registraties verveelt hij de luisteraar (en ongetwijfeld ook zichzelf) geen moment.”, schrijft recensent Joost van Beek.

Vincent Lübeck – Organ Works

Léon Berben, Arp Schnitger Organs of St. Jacobi, Hamburg and St. Georg, Weener

Hamburg

Praeludium ex G G minor [LübWV 12]

Praeambulum et Fuga ex C C minor [LübWV 6]

Praeludium ex D D minor [LübWV 11]

Ich ruff zu dir Herr Jesu Christ [LübWV 13]

Praeambulum ex E E major [LübWV 7]

Weener

Praeambulum et Fuga ex F F major [LübWV 8]

Nun Last uns Gott den Herren [LübWV 15]

Praeludium ex C C major [LübWV 10]

Chacon [LübWV 20]

Praeambulum ex G G major [LübWV 9]

Ach wir armen Sünder

Label: Aeolus

Nummer: AE-10571

Speelduur: 69’48”

Boekje: 24 pagina’s (EN, DU, FR)

Prijs: € 22,75

Uitvoering * * * * *

Opname * * * * *

Tot zaterdag 6 februari 2010 is deze cd voor de prijs van € 20,50 (ex verzendkosten) te bestellen bij www.orgelnieuws.nl

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Vincent Lübeck (1654-1740) behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Noord-Duitse orgelbarok, ook al krijgt hij verhoudingsgewijs veel minder aandacht dan tijdgenoten als Bruhns en Buxtehude. Lübecks bewaard gebleven orgelwerken passen met gemak op één cd, ook als je de composities meerekent die niet met zekerheid aan hem zijn toe te schrijven. In deze werken is vanzelfsprekend de stylus phantasticus terug te vinden. De muzikale verwantschap met Dietrich Buxtehude komt sterk naar voren in de gevarieerde koraalfantasie over Ich ruf zu dir en het Praeambulum ex E. Met betrekking tot laatstgenoemd werk is in het cd-boekje een aardige verhandeling opgenomen over de toonsoort E-groot in combinatie met een middentoon- dan wel ‘wohltemperierte’ stemming. In Lübecks composities zitten tevens elementen die al vooruitwijzen naar de galante stijl. Een mooi voorbeeld daarvan is de onbezorgde en lichtvoetige Chacon.

Het muzikale leven van Lübeck kan grofweg in twee periodes opgedeeld worden: Stade en Hamburg. In beide steden beschikte hij over een orgel van zijn vriend Arp Schnitger, voor wie hij jarenlang ook als keurmeester en adviseur optrad. De keuze van Léon Berben voor twee Schnitger-orgels is daarom volstrekt logisch. Voor het orgel van Weener geldt bovendien dat er tot nu toe nog maar weinig opnamen van zijn verschenen. Klankregisseur Christoph Frommen levert op beide locaties vakwerk af.

Berben oogstte onlangs in deze rubriek veel lof voor zijn cd met Bach-Toccata’s. Die loftrompet hoeft nog niet opgeborgen te worden, want Berben gaat met Lübeck op dezelfde voet verder. Zijn kracht is dat hij oude muziek als nieuw weet te laten klinken, alsof hij alles zelf ook voor het eerst beleeft. Met zijn frisse en levendige spel, scherpe articulaties en ragfijne registraties verveelt hij de luisteraar (en ongetwijfeld ook zichzelf) geen moment. Deze uitvoeringen maken opnieuw duidelijk dat Léon Berben op dit terrein momenteel als hors catégorie beschouwd kan worden. [JOOST VAN BEEK]

Hier een voorproefje van deze cd:

© 2010 www.orgelnieuws.nl