Vocale ensembles brengen feest van meerstemmigheid tijdens Schnitgerfestival

stile antico
Stile Antico | © foto Marco Borggreve

Het thema van het Schnitgerfestival 2021 is Grootse meerstemmigheid, geïnspireerd door drie componisten van wie dit jaar een herdenkingsjaar wordt gevierd: Josquin, Sweelinck en Praetorius. Het is terug te horen in alle 13 evenementen van het festival, maar vooral in de concerten waarin er ook vocaal muziek wordt gemaakt.

Text Example

advertentieOm te beginnen met het openingsconcert op donderdag 14 oktober in de Martinikerk, dat is een absolute parel: na de officiële opening van het festival door Burgemeester Schuiling van Groningen treedt het Gesualdo Consort aan met het programma ‘Sweelinck onze muzikale Rembrandt’. Organist Matthias Havinga speelt in afwisseling met het consort eveneens werken van Sweelinck, die veel componeerde voor orgel en ook wel bekend stond als ‘der Organistenmacher’.  

gesualdo consort
Gesualdo Consort | © foto Allard Willemse

Op vrijdagavond geeft het Luthers Bach Ensemble in de Der Aa-kerk een heel eigen draai aan het thema: in een samenwerking met het ensemble Copper & Zink en twee solisten staat het gezelschap verspreid over de hele ruimte van de kerk en speelt werken van o.a. Monteverdi en Gabrieli in het programma ‘Pracht en praal van de Italiaanse meerkorigheid’. Hierbij wordt ook het splinternieuwe Castello Consort-orgel gebruikt, een verplaatsbaar orgel in middentoonstemming naar 17e-eeuws voorbeeld. 

Het Castallo Consort-orgel naar 17e-eeuws voorbeeld

Op de zondagochtend is er dan nog de stedelijke cantatedienst in de Martinikerk, waar onder leiding van Jelte Hulzebos meerkorige werken van Michael Praetorius uitgevoerd worden. Sietze de Vries bespeelt daarbij het Martiniorgel. 

Hoogtepunt

Het festival eindigt op een hoogtepunt met het wereldberoemde Britse vocale ensemble Stile Antico dat op zondagmiddag in de Martinikerk het programma ‘Old Dutch Masters’ presenteert. Hoofdgast van het festival, Jürgen Essl speelt op zijn eigen magnifieke wijze op het Martiniorgel. 

Voor het volledige programma en tickets, zie www.schnitgerfestival.nl

Let op: voor alle voorstellingen van het festival geldt dat de organisatie zich houdt aan de actuele coronamaatregelen.