VOGG-excursie naar Verhofstadt-orgel IJsselmuiden

Verhofstadt-orgel Dorpskerk IJsselmuiden

Op zaterdag 29 april organiseert afdeling Oost van de VOGG een excursie naar het Verhofstadt-orgel in de Dorpskerk van IJsselmuiden. Het in 2016 gerestaureerde orgel zal niet alleen worden gedemonstreerd, het is die middag ook te bespelen.

Text Example

advertentieHet orgel staat sinds 1885 in IJsselmuiden. In 1717 plaatste Verhofstadt het als viervoets-orgel in de Lutherse Kerk in Utrecht. Daarna volgden wijzigingen en uitbreiding door de firma Bätz. Op zijn huidige locatie werd het orgel in de  negentiende en twintigste eeuw enkele malen ingrijpend verbouwd.

In 2016 werd het orgel in door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen gerestaureerd, waarbij de situatie van Verhofstadt als uitgangspunt werd genomen –  met behoud van Bätz-elementen en een zelfstandig pedaal. Het instrument heeft nu achttien registers verdeeld over Manuaal, Positief en Pedaal.

Excursie
Tijdens de VOGG-excursie wordt een korte uitleg over de restauratie van dit instrument gegeven. Ook is er een klankdemonstratie van het orgel. Daarna is er voor de excursiedeelnemers voldoende gelegenheid het orgel zelf te bespelen.

De excursie begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk (voor zowel VOGG-leden als niet-leden). De Dorpskerk is gelegen aan de Dorpsweg 53 te 8271 BN IJsselmuiden.

 

Lees ook

 

© 2017 beeld www.orgelfoto.nl