Voorjaarsexcursie Organum Frisicum dit jaar online

Het Van Dam-orgel in Longerhouw

Jaarlijks organiseert Stichting Organum Frisicum een voorjaarsexcursie langs Friese orgels. De coronamaatregelen maken live-deelname dit jaar niet mogelijk. Daarom gaat de excursie op zaterdag 10 april online plaatsvinden.

Text Example

advertentieDit jaar worden de kerken van Cornwerd, Longerhouw, Schettens en Witmarsum digitaal bezocht. Peter van der Zwaag en Jochem Schuurman presenteren de vier negentiende-eeuwse orgels.

Van Dam en Van Oeckelen

Het eerste orgel van de excursie staat in de Bonifatiuskerk van Cornwerd. Het is een tweeklaviers orgel van L. van Dam & Zn uit 1864, twee jaar geleden gerestaureerd door Bakker & Timmenga. Ook in Longerhouw staat een Van Dam-orgel, het heeft eveneens twee klavieren, is vier jaar jonger en ook in 2019 gerestaureerd.

De excursie krijgt een vervolg in Schettens, het tweelingdorp van Longerhouw. Daar staat een orgel van de firma Petrus van Oeckelen & Zonen uit 1891 (15/IIP). Tot slot wordt het Van Dam-orgel uit 1855 in de Koepelkerk van Witmarsum aangedaan. Dit zestienvoets orgel van 18 stemmen is nog geheel in originele staat.

Online

De opnames van de excursie zijn vanaf 10 april te bekijken en te beluisteren via de website en het YouTube-kanaal van Organum Frisicum.