Voorjaarsexcursie Organum Frisicum naar Zuidwesthoek

orgel grote kerk stavoren
Orgel Grote Kerk Stavoren | © orgelfoto.nl

Op zaterdag 1 april 2023 organiseert Stichting Organum Frisiscum haar jaarlijkse voorjaarsexcursie. Dit keer worden orgels bezocht in de Zuidwesthoek van Fryslân. Excursieleider Peter van der Zwaag en organist Jochem Schuurman zullen de orgels bespelen.

Text Example

advertentieHet programma gaat om 10.30 uur van start in de Grote Kerk te Hindelopen. Vooraf is er vanaf 9.45 uur ontvangst met koffie, thee en koek. In de Grote Kerk staat sinds 1868 een tweeklaviers Van Dam-orgel met aangehangen pedaal. Het werd in 1813 gebouwd voor de kerk van Oosterbierum, waarbij gebruik werd maakt van de orgelkas van Jan Harmensz. Kamp.

Orgelkrant

De tweede stop is de Martinikerk in Koudum met een orgel (10/IaP) van L. Van Dam & Zn. uit 1859. Het instrument bevat nog pijpwerk van Müller, die herstelwerkzaamheden aan het vorige orgel in deze kerk had uitgevoerd.

In Koudum wordt ook de Friese Orgelkrant 2023 gepresenteerd. Aansluitend is het mogelijk in het gebouw ‘Op ‘e hichte’, naast de kerk, een lunch te gebruiken.

Middagprogramma

Het middagprogramma vervolgt in Warns met een bezoek aan het Bakker & Timmenga-orgel (1896), waarna wordt afgesloten in de Nicolaaskerk in Stavoren. Hier staat een orgel uit 1786 met een bijzondere geschiedenis waaraan vele orgelmakers hun bijdrage hebben geleverd. In 2004 is het instrument voor het laatst gerestaureerd door de firma Bakker & Timmenga.

Aanmelden

Aanmelden voor de excursie kan door € 25 (donateurs Organum Frisicum) of € 30 (niet-donateurs) per persoon over te maken naar rekeningnummer NL64 INGB 0002 3777 93 van de Stichting Organum Frisicum te Veenwouden o.v.v. voorjaarsexcursie, aantal personen, postcode en huisnummer (kinderen onder de 16 jaar kunnen gratis deelnemen). Wie gebruik wil maken van de lunch maakt € 14 per persoon extra over.