Voormalige Dresdener Frauenkirche-organist Samuel Kummer (56) overleden

Samuel Kummer | beeld samuelkummer.de

Op dinsdag 23 april is de Duitse organist Samuel Kummer op 56-jarige leeftijd overleden. Kummer was tot september 2022 organist van de Frauenkirche in Dresden en maakte carrière als internationaal concertorganist.

Text Example

advertentieHij zakte woensdag ineen op het centraal station van Dresden terwijl hij onderweg was om orgellessen te geven in Würzburg. Volgens zijn familie kwam zijn overlijden onverwacht.

Opleiding en prijzen

Samuel Kummer werd geboren op 27 februari 1968 in Stuttgart. Hij studeerde daar aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst bij Christoph Bossert, Werner Jacob en Ludger Lohmann. Hij volgde later improvisatielessen bij Wolfgang Seifen en anderen.

Gedurende zijn carrière won Kummer diverse prijzen op internationale orgelwedstrijden. In 1996 behaalde hij de eerste plaats in het concours ‘l’Europe et l’Orgue’ in Maastricht.

Concerten

Hij begon in 1988 zijn carrière als internationaal concertorganist en gaf concerten in Europa, Rusland, de Verenigde Staten, Centraal-Amerika en Japan. Hij trad op met orkesten zoals de Russische Staatsphilharmonie, de Dresdener Philharmonie en de Staatskapelle Dresden.

Frauenkirche

In 2005 werd hij aangesteld als de eerste organist van de Frauenkirche in Dresden na de herbouw van de kathedraal. Naast het begeleiden van de vrijwel dagelijks vieringen en bijeenkomsten in de lutherse Frauenkirche, organiseerde Kummer diverse orgelconcertcycli in Dresden. Daarnaast doceerde hij orgel en improvisatie aan de Hochschule für Kirchenmusik in Dresden.

Zijn eerste cd op het nieuwe Kern-orgel in de Frauenkirche, met werk van Bach en Duruflé, kwam in 2005 uit. Twee jaar later volgde een cd met de symfonieën 3 en 5 van Vierne. Zijn opname van Die Kunst der Fuge van Bach op het Hildebrandt-orgel in Naumburg leverde hem de Preis der deutschen Schallplattenkritik op.

Ontslag

In 2022 kreeg Kummer een arbeidsconflict met de stichting Frauenkirche Dresden over organisatorische aspecten van zijn functie, wat leidde tot zijn ontslag. In juni 2023 oordeelde de arbeidsrechter dat het ontslag terecht was. Kummer ging in beroep; de zaak zou in mei 2024 opnieuw worden beoordeeld door een regionale arbeidsrechtbank.