Vorderingen bouw Pierre Palla Concertorgel MCO te bekijken

Het binnenwerk van het Pierre Palla Concertorgel opgesteld in de werkplaats van de orgelmaker

Eind dit jaar moet het Pierre Palla Concertorgel in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum speelklaar zijn. Op Open Monumentendag op zaterdag 8 september zijn de vordering van de restauratie en opbouw van het omroeporgel te zien tijdens een drietal rondleidingen.

Text Example

advertentieHet concertorgel dat de Engelse orgelbouwer Compton in 1936 bouwde voor de AVRO-studio wordt momenteel gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen. Het orgel staat al opgesteld in de orgelkamers van Studio 1 van het MCO. Daar zal het voortaan door het leven gaan als het Pierre Palla Concertorgel, genoemd naar de toenmalige vaste organist van de AVRO.

Rondleidingen
De drie rondleidingen beginnen om 11.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur in Studio 2. Daar is een korte documentaire over de geschiedenis van het Pierre Palla Concertorgel te zien. Daarna wordt het orgelhuis in Studio 1 bezocht waar een blik wordt gegund op de daarin opgestelde windladen, pijpwerk, balgen en effectregisters. De speeltafel staat nog bij de orgelmaker. Daarom kan er nog geen indruk van de klank worden gegeven.

Lees ook
Subsidie 2,5 ton voor Pierre Palla-orgel Muziekcentrum Omroep

Trivento
Wel is in Studio 5 de Trivento te beluisteren, een in 1999 door Pels & Van Leeuwen met kunstenaar Horst Rikkels ontwikkeld instrument bestaande uit een speeltafel en zes in de ruimte verspreide kolommen met orgelpijpen. Doordat de pijpen van telkens twee toetsen (er zijn twaalf toetsen) op één kolom verenigd zijn, zijn bijzondere ruimtelijke effecten mogelijk. De Trivento heeft vijf registers en twee balgen waarmee een zeer variabele winddruk mogelijk is. In combinatie met de drie ventielen (trivento) per toets kunnen de pijpen worden aangeblazen met zeer weinig tot overvloedig veel lucht. Klaas Hoek zal het instrument demonstreren.

Aanmelden
Omdat er een maximaal aantal personen aan de de rondleiding kan deelnemen is aanmelding noodzakelijk. Dat kan via receptie@mco.nl o.v.v. orgelrondleiding. Op woensdag 5 september ontvangt men bericht of en hoe laat men kan deelnemen.

Meer informatie
mcogebouw.nl