Vox Humana 19-04: Alexandre Guilmant in de schijnwerpers

Text Example

advertentieFélix Alexandre Guilmant (1837-1911) heeft een rijk oeuvre nagelaten voor orgel. Om die reden is hij terecht bij elke orgelliefhebber bekend. Op hetzelfde niveau schreef hij muziek voor het – in zijn dagen – nieuwe instrument harmonium.

Bestuurslid Piet Bron van de Harmonium Vereniging Nederland heeft vrijwel zeker de grootste collectie “Guilmantiana” opgebouwd en onder beheer, samen met zijn zoon Piet Bron jr. Deze collectie is aanleiding om een themanummer over Guilmant te publiceren, met als bijzondere bijlage een bundel bladmuziek waarin de wereldpremière van een nog nooit gepubliceerd werk van de hand van Guilmant.

Vox Humana jrg. 19 nr. 4 is als afsluiter van de 19e jaargang volledig gevuld met het leven van Alexandre Guilmant. Met behulp van de met heel veel noeste arbeid gevormde collectie van bladmuziek en biografische gegevens, bleek het voor de belangrijkste auteur in deze editie mogelijk om tot in de kleinste details een levendig verhaal te schetsen over deze invloedrijke componist, organist, musicoloog, uitgever en leraar.

In Vox Humana verschijnt traditiegetrouw een muziekwerk in druk. Bij deze editie is dit gezien de bijzondere omstandigheden anders gedaan. Als bijlage is een aparte bundel met muziek samengesteld van 20 pagina’s (netto 16 bladzijden muziek). Deze bundel opent met een werk getiteld “Communion” gecomponeerd ter ere van de eerste communie van zijn kleinzoon Joseph Sautereau. De compositie is gedateerd 10 mei 1899 en bestond tot op heden alleen nog als manuscript. De beheerders van de verzameling hebben dit werk in deze bundel als wereldpremière uitgebracht. Het werk wordt in Vox Humana deskundig becommentarieerd door Klaas Trapman.

Een gedetailleerde inhoudsopgave is in overleg met de secretaris van de HVN gepubliceerd op deze website. De bundel zal na de Jaardag van de HVN ook beschikbaar komen voor niet-leden van de vereniging.

Jaardag

Elk jaar in de maand november treffen de leden van HVN elkaar op de Harmonium Jaardag. Dit jaar is dat op zaterdag 8 november in de locatie Bethelkerk te Barneveld (Groen van Prinstererlaan 2). De Jaardag is vanaf 13:00 uur vrij toegankelijk voor elke geïnteresseerde. Arno Kerkhof (harmonium) en Bianca Lenssen (sopraan) verzorgen een tweetal concerten. Tussen de bedrijven door is er een informatieve Harmoniumbeurs met een stand van het Harmonium Museum Nederland, diverse verkooptafels van boeken, bladmuziek, harmoniumopnamen en diverse expositie-waardige materialen. De toegang is gratis, hoewel u waarschijnlijk op enig moment een collectezak voorgehouden zal worden.

© 2008 www.orgelnieuws.nl