Vox Humana jaargang 17 nummer 1 – 2006

Text Example

advertentieJaargang 17 nummer 1 heeft het levenslicht gezien. Dit tijdschrift verschijnt in een kleine oplage. Dat neemt dan vervolgens niet weg dat een blad van 32 pagina’s gevuld kan worden met gevarieerd nieuws.

In dit nummer is veel ruimte gereserveerd voor de verslaglegging van de Jaardag van de HVN in november 2005 gehouden in de Paaskerk te Oss. De redactie kreeg het voor elkaar om binnen deze 32 pagina’s in totaal 61 afbeeldingen en foto’s te plaatsen.

De Vox Humana verschijnt deze keer op een nieuwe papiersoort, waardoor het fotomateriaal mooier afgedrukt is dan in voorgaande edities. Bij het doorbladeren zijn dan ook heel wat bijzondere harmoniums te bewonderen.

Veel ruimte is ook besteed aan het concert op deze Jaardag, verzorgd door Geert Bierling en Ad van Sleuwen. Thema: “De negentiende-eeuwse salon”. Harmonium en piano. Uit het verslag blijkt wel de de kerk gedaverd heeft op haar grondvesten. Alsof de kerk niet in Oss staat, maar eertijds in Jericho.

Verder in deze editie

• Van Joris Verdin een nieuwe aflevering van de beschrijving van ‘het monsterinstrument van Liszt”.

• Joop Rodenburg die na veel naspeuring het bewijs van bestaan vond van mogelijk het enige pedaalharmonium dat ooit door Rippen (Den Haag) gebouwd werd.

• Een advertentie de in 1910 de hele harmonium-wereld in Duitsland op haar kop zette. Een onsmakelijk misbruik van het Mausoleum van Bismarck om reclame te maken voor een harmonium. Mannborg zal daar niet blij mee geweest zijn.

• Jaap Spaans doet verslag over de ontdekking van een wel heel bijzonder harmonium gebouwd door J. & P. Schiedmayer. Ook de erven Schiedmayer zijn inmiddels “begeistert” door deze ontdekking in een klooster hier in Nederland.

• Een analyse van twee van de “Portraits” van S. Karg-Elert uit de verzameling van 33 stuks, geschreven door Klaas Trapman.

• Een hoopgevende lijst van concerten met harmonium vult bijkans een hele pagina.

• Een Edese kapper die in zijn knipwinkel een spelend harmonium heeft staan, dat daadwerkelijk ook nog wel bespeeld wordt door klanten!

• Een Netwerk-documentaire waar het harmonium als achtergrondmuziek werd gebruikt.

• TV-Oss die een documentaire maakte over de verzameling van een bevlogen secretaris van de HVN.

© 2006 orgelnieuws.nl