Vox Humana Jrg. 18 / nr. 1 / januari 2007 / Volume 69

Text Example

advertentieVox Humana, het kwartaalblad van de Harmonium Vereniging Nederland presenteert in de nieuwe editie een scala aan onderwerpen. Twee harmoniums van Nederlandse bouwers, unieke Harmonium-Célesta’s uit Duitsland, een harmonium van een Franse bouwer waar nog nooit iemand van lijkt gehoord te hebben. De release van een nieuwe cd met nieuwe – zeer recente – composities voor harmonium. En veel verenigingsnieuws.

Nederland kende een aantal succesvolle harmoniumbouwers. Naast de “groten” waagden ook orgelbouwer Dirk Jan Proper en een Barnevelder ondernemer zich op dit terrein. Proper bouwde zijn instrumenten onder de naam Campania, in Barneveld werden instrumenten gebouwd onder de naam “Barnova”. Van beide bouwers wordt de historie verhelderd.

Langzaam maar zeker stijgt het aantal opnamen van het harmonium. De Zwitser Kurt Lüders, een bekende naam in de wereld van harmonium (en ook orgel) speelde een cd vol met een exacte kopie van een concert gegeven door Alexandre Guilmant in 1906. Nu, honderd jaar later, een sprankelende opname van een begenadigde harmoniumspeler. Noël au salon verscheen op het label Hortus nr. 044.

De tijd staat echter niet stil: Dirk Luijmes, organist, publicist, musicoloog, gaf opdracht om nieuwe composities te schrijven, met de bekendste “scheldnaam” in gedachten. De “psalmenpomp” leverde daarom composities van nieuwe psalmen op. “A century of Dutch harmonium Music” zal op 23 februari gepresenteerd worden in de Lutherse Kerk van Nijmegen. Deze cd is een uitgave van Challenge Classics en verschijnt onder nr. CC72166.

In het kroonjaar 2007 waarin ook Jean Langlais herdacht wordt, een compositie van zijn hand. Een Ricercare, feitelijk een kleine fuga. Door de componist óók bedoeld voor harmonium. “Geen breedgepenseeld doek deze keer, maar een delicate pentekening. Geen veelstemmige accoorden, maar enkele, zelfstandige stemmen”, aldus de toelichting bij dit harmoniumwerk.

© 2007 www.orgelnieuws.nl