Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J.S. Bach

Bach vroege orgelwerken en sinfonia’s Bart Jacobs Mixtuur MIX02

De Brusselse kathedraalorganist, Bart Jacobs, heeft vorig jaar een prachtige cd gemaakt, waarop orgelwerken van de jonge Bach zijn te beluisteren. Muziek die Bach schreef in Ohrdruf, Lüneburg, Arnstadt en Mühlhausen, grofweg tussen zijn dertiende en drieëntwintigste levensjaar. Stukken waarbij hij werd geïnspireerd door grote muzikanten uit zijn tijd.

Text Example

advertentieZo is een Canzona te horen die, door zijn chromatische contrapunt, lijkt op muziek van Pachelbel. En variaties over ‘Ach, was soll ich Sünder machen’, die beïnvloed zijn door Böhm. Een koraalfantasie over ‘Christ lag in Todesbanden’, met echo’s en voorimitaties waarover Reincken goedkeurend zou hebben geknikt. En een Praeludium in a, dat, door de afwisseling van fuga’s en virtuositeit, kan doorgaan voor een stuk van Buxtehude.

Voorts zijn op deze cd orgelbewerkingen te beluisteren van Sinfonia’s, die Bach componeerde voor Cantates in Arnstadt en in Mühlhausen. Zeventien stukken in totaal, die door hun speelsheid en beknoptheid – verschillende duren niet langer dan 2½ minuut – aangenaam zijn om naar te luisteren.

Jacobs voert ze uit op het Thomas-orgel (2004) van de Catharinakerk in Hoogstraten. Dit instrument, net over de grens bij Breda, is geënt op de Noord-Duitse barokorgels uit de zeventiende eeuw. Het telt slechts zeventien stemmen, maar klinkt, mede dankzij de akoestiek van de Catharinakerk, als een klok. En doordat Jacobs levendig speelt en afwisselend registreert, komt de muziek van de jonge Bach hier prima tot zijn recht. Luister maar naar ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. Of naar de Sinfonia uit Cantate 196: het twinkelt en danst daar aan alle kanten. Beter kun je het bijna niet wensen.


Johann Sebastian Bach – Vroege orgelwerken en sinfonia’s

Bart Jacobs, Thomas-orgel Hoogstraten

Preludium en Fuga in g BWV 535a; Fantasie in c BWV 1121; Wie schön leuchtet der Morgenstern BWV 739;  Sinfonia ‘Der Herr denket an uns’ BWV 19; Orgelchoräle der Neumeister-Sammlung: ‘macht mit mir, Gott, nach deiner Gut’ BWV 957, ‘Das alte Jahr vergangen ist’ BWV 1091; ‘Herr Gott, nun schleuß den Himmel auf’ BWV 1092; ‘Allein zu dir, Herr Jesu Christ’ BWV 1100; Canzona in d-Moll BWV 588; Sinfonia ‘Christ lag in Todesbanden’ BWV 4; Christ lag in Todesbanden BWV 718; Präludium und Fuge in a-Moll BWV 551; Partite diverse sopra il Chorale ‘Ach, was soll ich Sünder machen’ BWV 770; Sinfonia ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’ BWV 150; Christus, der uns selig macht BWV 747; Sinfonia ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ BWV 106; Toccata in g-Moll BWV 915

Label: Mixtuur
Nummer: MIX 02
Speelduur:  74’40
Booklet: 8 pagina’s (NE/EN/FR)
Prijs: € 17,00 (inclusief verzending binnen België); € 18,00 (rest van Europa)
Bestellen: www.mixtuur.be