Waardig afscheid van Gustav Leonhardt

Text Example

advertentieDinsdag 24 januari is in de Westerkerk in Amsterdam onder grote belangstelling uit binnen- en buitenland afscheid genomen van Gustav Leonhardt. De organist, klavecinist en dirigent overleed op 16 januari op 83-jarige leeftijd.

De dienst, omlijst met muziek van Johann Sebastian Bach, was geheel door Leonhardt zelf samengesteld. Eenvoud en puurheid voerden daarin de boventoon.

Een drietal bijbelgedeelten werd gelezen door Edward Munnig Schmidt, een goede vriend van de familie. Onder begeleiding van Bernard Winsemius aan het hoofdorgel werden een psalm en drie gezangen gezongen Het gebed en de overdenking werden voorgedragen door dr. Jan van Biezen. De overdenking was geschreven door Leonhardt zelf en getuigde van zijn persoonlijke geloof en visie over de liefde van en voor God en de naaste.

Het slot van zijn overdenking als de laatste muziek die klonk was van Bach: het slotkoraal uit de Johannes Passion. Onder begeleiding van orgelspel werd Gustav Leonhardt door zijn kinderen en familie naar buiten gedragen, waarna de crematie in besloten kring plaats vond. Een waardig afscheid van een groot musicus.

Ach Herr, lass dein lieb Engelein

Am letzten End die Seele mein

In Abrahams Schoss tragen,

Den Leib in seim Schlafkämmerlein

Gar sanft ohn eigne Qual und Pein

Ruhn bis am jüngsten Tage!

Alsdenn vom Tod erwecke mich,

Dass meine Augen sehen dich

In aller Freud, o Gottes Sohn,

Mein Heiland und Genadenthron!

Herr Jesu Christ, erhöre mich,

Ich will dich preisen ewiglich!

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Egbert Schoenmaker