Waterschade aan koororgel Bredase kathedraal

Text Example

advertentieHet koororgel van William Hill & Sons in de Sint Anthoniuskathedraal in Breda is onlangs ernstig beschadigd geraakt tijdens restauratiewerkzaamheden in het kerkgebouw. Het orgel liep vooral waterschade op.

Het orgel is geplaatst voor in kerk tegen de westelijke zijmuur, de glas-in-loodramen, het dak en de dakgoot aan die zijde worden gerestaureerd. Een aantal ramen was al verwijderd, het raam achter en rechts naast het orgel nog niet.

Onlangs bleek dat er ernstige windlekkage was in de Swell-lade, een eerste blik in het orgel toonde aan dat er sprake was van waterschade.

Nader onderzoek door orgelmaker Feenstra heeft aangetoond dat de Swell-lade, de magazijnbalg en de linker pedaallade beschadigd zijn door binnenkomend regenwater.

Feenstra gaat het orgel nu demonteren, de Swell-lade zal geheel worden gerestaureerd. Als gevolg van de schade kan de kathedraal en organist Hennie Vaatstra het koororgel dit jaar niet gebruiken tijdens de vieringen rond Pasen, de terugkeer van het Hill-orgel is voorlopig gepland na de afronding van de restauratiewerkzaamheden in juli.

Het Hill-orgel (7/II/P) werd in 1905 gebouwd. In 2005 werd het in Breda geplaatst door orgelmaker F.R. Feenstra uit Grootegast. Het instument is nog in originele staat.

© 2009 www.orgelnieuws.nl