Willem Vogel (90) overleden

Op donderdag 7 oktober is kerkmusicus en componist Willem Vogel overleden. Vogel was jarenlang als cantor en organist verbonden aan de Oude Kerk te Amsterdam en speelde een belangrijke rol in de protestantse liturgische beweging na de Tweede Wereldoorlog.

Text Example

advertentieWillem Vogel werd op 2 mei 1920 geboren in Amsterdam. Hij studeerde orgel bij Albert de Klerk, koordirectie bij Jaap Spaanderman en compositie bij Jan Koetsier.

In 1939 werd hij benoemd tot organist in Amstelveen. In 1946 werd hij aangesteld in de Hervormde Emmakerk in Amsterdam-Watergraafsmeer. Aan diezelfde kerk zou hij later ook verbonden worden als cantor.

In 1961 werd Vogel cantor-organist van de Nieuwezijdskapel in Amsterdam. Na de sluiting van deze kerk verhuisde hij met zijn cantorij, die werd omgedoopt tot Sweelinck Cantorij, naar de Oude Kerk. Tot 1996 was hij daar als cantor actief. Van 1977 tot 2002 vervulde hij ook de post van organist.

Willem Vogel componeerde vele liedmelodieën, muziek voor liturgisch gebruik zoals de bekende ‘Vogelmis’, Evangeliemotetten en orgelmuziek. In de protestantse kerkmuziek van na de Tweede Wereldoorlog heeft Vogel een belangrijke rol gespeeld.

Willem Vogel overleed op 90-jarige leeftijd. Woensdag 13 oktober wordt zijn gedachtenisdienst gehouden.

Zie ook
Condoleanceregister Willem Vogel

© 2010 fotografie Arnold Vogel