Willis-orgel wordt basis Engels kathedraalorgel Leiden

Text Example

advertentieStichting Cathedral Organ Leiden heeft op 18 oktober j.l. tijdens een persbijeenkomst in de Hooglandse Kerk de aankoop bekend gemaakt van een gaaf bewaard driemanuaals Willis-orgel uit 1892. Dit orgel zal dienen als basis voor het te realiseren orgel van kathedrale allure. Hiermee is een wezenlijke stap gezet op weg naar de realisatie van het grootste Engelse orgel van het Europese vasteland.

Sinds de officiële presentatie in mei vorig jaar mag Stichting Cathedral Organ Leiden zich verheugen in een toenemend aantal sponsors en donateurs. Dankzij hen is de stichting erin geslaagd een bestaand orgel aan te kopen, dat de klanktechnische basis zal vormen van het uiteindelijke instrument. Het betreft een orgel van de wereldberoemde orgelbouwer Henry ‘Father’ Willis, gebouwd in 1892 (zie onderstaande foto).

Het orgel heeft 30 registers, verdeeld over drie klavieren en pedaal en verkeert in nagenoeg originele staat. Het is oorspronkelijk gebouwd voor de St Mark’s Church te Birkenhead en bevindt zich sinds 1995 in de orgelzaal van Henk Kooiker te Rijnsaterwoude. Wegens omstandigheden kwam dit orgel beschikbaar. Hierop heeft het bestuur van de Stichting Cathedral Organ besloten het orgel aan te kopen, na het inwinnen van onafhankelijk advies van de gerenommeerde Engelse orgelconsultant Ian Bell.

Het uiteindelijke kathedrale orgel krijgt tenminste 55 registers. Het aangekochte Willis-orgel zal worden gerestaureerd en met uiterste zorgvuldigheid worden ingepast in de plannen voor een 4-manualig instrument. De orgelkassen worden nieuw ontworpen en het nieuwe pijpwerk zal in stijl van het aangekochte instrument worden bijgemaakt. De kwaliteit, uitstraling en klankkleuren van het ‘Father’ Willis-orgel moeten garanderen dat het uiteindelijke kathedrale orgel voldoet aan de hoge eisen en verwachtingen.

Voor meer informatie en achtergronden

www.cathedralorgan.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl