Willscher en Hielscher: nieuwe uitgaven van Butz Verlag

hielscher willscher butz verlag

Bij muziekuitgever Dr. J. Butz verscheen in het afgelopen halfjaar nieuw werk van de Duitse componisten Hans Uwe Hielscher en Andreas Willscher.

Text Example

advertentie



Hans Uwe Hielscher (*1945) is sinds 1979 organist van de Marktkirche in Wiesbaden. Daarnaast is hij ook nog beiaardier waarvoor hij zijn opleiding genoot aan de Beiaardschool in Amersfoort. Hij schreef een groot aantal bewerkingen en werken voor orgel, waarvan een aantal verscheen bij Dr. J. Butz Musikverlag in Bonn. Daar werd ook deze Scottish Rhapsody uitgebracht. Hielscher gebruikt daarin zes bekende Schotse volkmelodieën waaronder Scotland the Brave, Loch Lomond en Auld Lang Syne. In verschillende arrangementen en variaties in een toegankelijk stijl geeft hij de gelegenheid een breed klankpallet van het orgel te presenteren. De registratiesuggesties zijn gebaseerd op een gemiddeld drieklaviers Brits orgel, maar met een tweeklaviers orgel met zwelwerk kan men ook uit de voeten.

Hans Uwe Hielscher – Scottish Rhapsody, op. 64

Muziekvoorbeeld

Dr. J. Butz, Bonn – Verl.-Nr. BU 3015, 28 p., geniet, prijs € 14,00 | butz-verlag.de

Andreas Willscher (*1955) is een veelzijdig musicus. Behalve kerkorganist was hij lange tijd toetsenist in diverse jazz- en rockformaties. Ook als componist laat hij zich niet direct in een hokje plaatsen en schreef hij voor uiteenlopende en soms ongebruikelijk bezettingen. Ook de thematiek van zijn werken is niet alledaags. Zijn idioom is gematigd modern. Bij Dr. Butz verschenen inmiddels 23 uitgaven van zijn werk: zoals deze vier orgelcycli die uitkwamen in een serie werken voor orgel manualiter.

De Tryptique Sainte-Radegonde is geschreven in de vorm van een kleine orgelmis. Op de hymne Ubi caritas et amor schreef hij zeven variaties eindigend in een naar fortissimo uitlopende fuga. In Impressionen aus Rügen klankschildert Willscher karakteristieken van dit Duitse eiland: van een dichter en Pfarrer tot klokken een een stoomlocomotief. De laatste van de vier cycli is een een hommage aan de pastoor van een van de kerken waar Willscher organist was. De miswijn die deze geestelijke in het jeugdhonk van de kerk graag te beschikking stelde, inspireerde Willscher tot het schrijven van een ‘muzikaal gebedenboek’ gebaseerd op rieslingwijnetiketten met een kerkelijke connotatie uit diverse Duitse wijnstreken.

Effectieve en effectvolle muziek voor wie een orgel met aangehangen pedaal (concertant) wil demonstreren.

Andreas Willscher – Vier Orgelzyklen

Manualiter-Album Heft 3 (Orgelwerke Band 12)

Triptyque Sainte-Radegonde [Entrée oder Offertoire (Carillon), Communion]; Sieben Variationen über ‘Ubi caritas et amor’; Impressionen aus Rügen [Fuga in honorem Ernst Moritz Arndt, An den Kreidefelsen, Die Glocken von Rügen, Ritter Georg zu Pferde, Pfarrer Kosegartens Echo, Der ‘Rasende Roland’]; Kleines Wein-Brevier [Domprobst, Prälat, Jesuitengarten, Altärchen, Hölle, Großer Herrgott].

Muziekvoorbeeld

Dr. J. Butz, Bonn – Verl.-Nr. 3010, 56 p., geniet, prijs € 16,00 | butz-verlag.de