Wimmenhove-bureauorgel in gebruik genomen

Op zaterdag 20 juni is in Koekange een nieuw bureauorgel van Orgelmaker Wimmenhove in gebruik genomen. De overdracht van het orgel, gemaakt voor een particulier in Zeeland, vond plaats met een concert in de Protestantse Kerk.

Text Example

advertentieOrgelmaker Rini Wimmenhove te Hoogeveen heeft zich bij de bouw van het meubel laten inspireren door de Lodewijk XVI- en empirestijl. Daarbij is bewust niet voor een zuivere stijlkopie gekozen, maar zijn stijlelementen met eigen inbreng aangebracht.

De kas is vervaardigd van Europees eiken voorzien van notenfineer. Het snijwerk is geënt op het werk van de Goudse orgelmaker Hendrik Hermanus Hess. Alle pijpwerk is van hout. Het orgel is voorzien van een transponeerinrichting (halve toon lager), waartoe ook het pijpwerk van contra-B is gemaakt.

De intonatie is gericht op de huiskamer en is met terughoudendheid uitgevoerd. In het deksel van het orgel is een klep aangebracht om de geluidssterkte te kunnen regelen. Het orgel is voorzien van een magazijnbalg met schepbalg die met de voet kan worden getreden. Daarnaast kan de balg ook worden gevoed vanuit een windmotor in bijpassende kist. De schepbalg kan in gesloten stand worden vastgezet zodat dat deze niet onder het meubel zichtbaar is.

 

Klep in het meubel om de geluidssterkte te kunnen regelen
Klep in het meubel om de geluidssterkte te kunnen regelen

 


Dispositie

Manuaal C-f3

Traverso 8 discant
Holpyp 8 bas/discant
Fluyt 4 bas/discant
Quintfluit 3 bas
Quint 3 discant
Octaaf 2 bas/discant
Fluyt 2 bas

Tremulant

Winddruk: 50 mm waterkolom
Toonhoogte: a1 = 440 Hz. / 415 Hz.
Stemming: evenredig zwevend

 

Van het instrument zijn opnamen gemaakt waarvan binnenkort een cd zal verschijnen die verkrijgbaar zal zijn bij de orgelmaker.

 

Meer informatie

www.huisorgelbouw.nl

 

© 2015 fotografie Wieger van Asperen