Winnaars illustratiewedstrijd Nationaal Orgelmuseum bekend

Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar nam het Nationaal Orgelmuseum het initiatief tot een illustratiewedstrijd. Het thema was ‘orgelfantasie’. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Peter Oosterhout won de eerste prijs.

Text Example

advertentieDit voor jaar zaten veel mensen thuis en werden misschien vergeten hobby’s weer opgepakt, zo werd in het Orgelmuseum gedacht. Daarom schreef het museum een illustratiewedstrijd uit. De opdracht was het maken van een fantasieorgel in een plat vlak. 

Alle technieken waren geoorloofd, van potlood tot digitale middelen. Ook de leeftijd deed er niet toe. Voor de uitwerking mochten de deelnemers hun fantasie geheel de vrije loop laten. De enige restrictie was dat professionele illustratoren waren uitgesloten van deelname. 

Inzendingen

De inzendingen kwamen vooral uit Nederland, met een Vlaamse uitzondering. Hij was met 17 jaar ook meteen de jongste deelnemer. De oudste deelnemer was 73 jaar. 

De jury werd gevormd door conservator Eelco Elzenga, directeur Wilma Seijbel en schilder Marius van Dokkum. Zij beoordeelden op originaliteit, uitvoering binnen de richtlijnen van de wedstrijd en of de kwaliteit van de uitwerking.

jury van de illustratiewedstrijd van het nationaal orgelmuseum
De jury van de illustratiewedstrijd (v.l.n.r. Eelco Elzenga, Wilma Seijbel en Marius van Dokkum) met op de voorgrond een aantal inzendingen | © beeld Nationaal Orgelmuseum
Unaniem

De eerste prijs werd door de jury unaniem toegekend aan Peter Oosterhout uit Amsterdam. Oosterhout, in het dagelijks leven werkzaam als radiotherapeutisch laborant in het Amsterdams Medisch Centrum, maakte een digitale collage. Daarin krijgeneen orgel en orgelpijpen te midden van een fantasieboslandschap ‘een spannende rol’. ‘Een zeer indrukwekkende en intrigerende inzending’, vond de jury.

Ook unaniem was de jury over de tweede prijs voor de potloodtekening van Maarten Vos, werkzaam bij Orgelmakerij Reil in Heerde. Hij tekende een humoristisch tafereel van een orgeltrein in een pretpark. De derde prijs ging naar Ingrid Koevoets, die een waterorgel illustreerde in ‘een prachtig en kleurrijk lijnenspel’. 

Illustratie van Peter Oosterhout, winnaar illustratiewedstrijd Nationaal Orgelmuseum
Winnende inzending van Peter Oosterhout | © beeld Peter Oosterhout / Nationaal Orgelmuseum
Privéconcert

De winnaar van de eerste prijs krijgt een privéconcert in het Orgelmuseum aangeboden. De winnaars van de tweede en de derde prijs krijgen beiden een luxe doos kleurpotloden.

De drie prijswinnende inzendingen zullen de komende tijd in het museum worden tentoongesteld.