Winnaars van de Zomervakantieorgelfotowedstrijd … update

Text Example

advertentieAangemoedigd door de Orgelnieuws.nl Zomervakantieorgelfotowedstrijd toog orgelminnend Nederland er deze zomer op uit om het koninklijk instrument fotografisch vast te leggen. Een kleine dertig inzenders durfde het aan om zijn of haar vakantiefoto’s aan de deskundige jury voor te leggen.

De foto’s werden beoordeeld door de jury bestaande uit Gerco Schaap (eindredacteur van de Orgelvriend), Koos Schippers (fotograaf) en Gérard van Betlehem (fotograaf/vormgever) namens de redactie van orgelnieuws.nl. De inzendingen werden beoordelen op originaliteit, creativiteit of gewoon de perfecte orgelfoto.

Na rijp juryberaad is André Visser uit Groningen met zijn foto van het orgel in de kathedraal van Aix-en-Provence als onbetwiste winnaar van de Orgenieuws.nl Zomervakantieorgelfotowedstrijd 2011 aangewezen! De tweede prijs gaat naar Kees Marijs uit Arnemuiden, de derde prijs is voor Jan van der Weide uit Hellevoetsluis. Daarnaast wilde de jury u een drietal eervolle vermeldingen niet onthouden…

Viertakt Podium over de uitslag…

Dit zijn ze dan, de winnende foto’s:

EERSTE PRIJS

André Visser, Groningen

‘Spannende foto van het orgel in de kathedraal van Aix-en-Provence. Ideale vlakverdeling met het beeld ‘Le Christ Ressuscitant’ van Honoré Pellé (1680) als ‘aangever’ van de barokke orgelkas van Jean-Esprit Isnard (1745), of is het andersom? Perfect van kleur en belichting. Herkenbare Nikon-kwaliteit!’ (GS) ‘Dijk van een plaat met het beeld op rechts dat naar het front verwijst. Er zit spanning in en de foto is perfect van belichting.’ (KS)

TWEEDE PRIJS

Kees Marijs, Arnemuiden

‘Niet de foto van het orgel in de Sionkerk in Goes gooit de hoogste ogen van deze inzender maar de liggende frontfoto van Vlissingen. Slim standpunt (pilaren voor zonovergoten ramen), sprekende kleuren, mooi symmetrisch. Ook de foto van het orgel in de Gasthuiskerk in Middelburg munt uit in scherpte. En wat blijkt: alweer Nikon …’ (GS)

DERDE PRIJS

Jan van der Weide, Hellevoetsluis

‘Mooi zoals de Cavaillé-Coll van Rouen zich hier presenteert. Met niet al te veel tegenlicht goed doortekend. Ook St-Ouen-5 is een spannende foto: het donkere majestueuze front dat zich onverstoorbaar boven de menigte verheft krijgt iets mysterieus in het onmetelijk hoge gotische schip. Geen microfoonmast is hoog genoeg om ook maar boven het rugpositief uit te komen.’ (GS)

EERVOLLE VERMELDINGEN

René Troost, Middelburg

‘Dit is zo’n foto die vroeger het onderschrift “Jong geleerd …” zou hebben gekregen. Het kleine meisje overbrugt niet zonder moeite de grote-mensen-afstand tussen orgelbank en klavier, zo graag willen haar vingers bij de knoppen. Mooi contrast tussen het scherpe meisje en de onscherpe achtergrond van het orgelbalkon.’ (GS)

A.A. Jobse, Middelburg

‘Mooi van compositie. Goed in de kleuren.’ (KS)

Laurens de Man, Rosmalen

‘De foto van het Theophilus-orgel in Marsum springt eruit omdat dit op oude voorbeelden gebaseerde orgel ook duidelijk in een oude omgeving staat, zie de verweerde vloertegels en de afgebladderde muren. Volgende keer even de rommeltjes op de achtergrond weghalen …’ (GS)

Prijzen

Naast een plaats in deze eregalerij krijgen de drie winnaars een cd-pakket thuisgestuurd. De winnende foto’s worden ook nog eens afgedrukt in een van de komende nummers van de Orgelvriend!

Fotogalerij

Van alle deelnemers hebben we hun mooiste foto opgenomen in onze

Zomervakantieorgelfotowedstrijdgalerij.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie www.orgelnieuws.nl