Witte-kenner dr. Teus den Toom (77) overleden

Dr. Teus den Toom is maandag 19 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Marco den Toom vandaag op Facebook bekendgemaakt. Dr. Den Toom was bekend als auteur van het tweedelige standaardwerk over de orgelmakers Witte.

Text Example

advertentieDen Toom groeide op in Gorinchem waar hij op vijftienjarige leeftijd geboeid raakte door het Witte-orgel in de Grote Kerk. Die interesse in het werk van Witte leidde tot een intensieve studie naar het werk van deze Utrechtse orgelmakers.

Hoewel van huis uit econoom – hij was werkzaam in het bankwezen – mondde zijn studie naar Witte uit in bijna twintig jaar promotie-onderzoek. In 1997 promoveerde hij bij prof. dr. Paul Op de Coul aan de Universiteit Utrecht.

Zijn onderzoek verscheen in de 1540 pagina’s tellende, tweedelige uitgave De orgelmakers Witte. Een bijdrage tot de geschiedschrijving van de orgelbouw in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw (Heerenveen), 1997.

Den Toom beschikte over een omvangrijk archief over zowel techniek van de orgels van Witte als personalia van de familie Witte, bedrijfsgegevens en dossiers over de instrumenten. In 2020 werd het achter (bijna 13 meter lang) overgedragen aan Het Utrechts Archief.

Behalve als onderzoeker en auteur was hij ook actief als bestuurslid van de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook trad hij op als orgeladviseur.

In 2012 werd Teus den Toom benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.