Witte-orgel Geervliet gerestaureerd

Op zondag 13 maart wordt het Witte-orgel in de Hervormde Kerk te Geervliet opnieuw in gebruik genomen. Het orgel uit 1874 werd gerestaureerd door de Orgelmakers Reil te Heerde.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1874 door Johann Frederik Witte gebouwd voor de Geertekerk in Utrecht. De kerk werd in 1930 gesloten en de firma J. de Koff & Zn. Plaatste het orgel in 1931 over naar de hervormde Julianakerk in Utrecht, waar het in zijn geheel (dus met orgelkas) achter een loos zinken front in een nis boven de kansel kwam te staan.

Toen de Julianakerk na een halve eeuw dienst te hebben gedaan werd gesloten, kwam het orgel in 1983 in opslag bij Flentrop Orgelbouw te Zaandam. In 1985 werd het door Orgelbouw Ernst Leeflang geplaatst in de Hervormde Kerk te Geervliet.

Inmiddels was een algehele restauratie van het orgel noodzakelijk geworden. Onder advies van Aart Bergwerff werd het orgel gerestaureerd door Orgelmakerij Reil te Heerde. De orgelkas en front werden hersteld waarbij het schilderwerk werd gehandhaafd. De beide windladen werden integraal gerestaureerd. Magazijnbalg, schepbalgen, kanalisatie en conducten werden gerestaureerd, evenals de klaviatuur, de register- en speelmechanieken. Met name kromgetrokken wellen dienden te worden hersteld. 204 pijpen waren aangetast door oxidatie en werden hersteld, deels door het pijpwerk te voorzien van nieuwe voeten. Het overige pijpwerk werd eveneens hersteld, waarbij met name tongwerkkoppen werden gereinigd van loodwit. Toonhoogte, temperatuur en winddruk (89 mm wk) bleven gehandhaafd.

De ingebruikname vindt plaats op zondag 13 maart om 13.00 tijdens de 138e Geervlietse Muziekmiddag. Adviseur Aart Bergwerff en organist Arjen Noordzij bespelen het orgel. Kleinkoor Animato onder leiding van Jelle Leistra en Hans Reil van Orgelmakerij Reil verlenen eveneens hun medewerking.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur II-III
Cornet V disc.
Trompet 8 bas/disc.

Bovenwerk C-f3
Prestant 8
Holfluit 8
Viola 8
Fluit 4
Salicet 4
Gemshoorn 2
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Bourdon 16 – tr. Hoofdwerk

Werktuiglijke registers
Klavierkoppel
Pedaalkoppel
Ventiel

© 2011 fotografie: www.betlehem.nl