Wout van Andel – Grote Kerk – Apeldoorn

Wout van Andel volgde in december 2012 Jan van Gijn op als organist van de Grote Kerk in Apeldoorn. Anderhalf jaar later nam de geboren Rotterdammer zijn eerste cd op als titularis van het Witte/Van Vulpen-orgel. Het gespeelde programma is, zo schrijft de organist in het booklet, deels ingegeven door de veelkleurigheid van dit instrument, deels ook door de mogelijkheid om op deze manier muziek te kunnen vastleggen van twee van zijn lievelingscomponisten, te weten Johann Sebastian Bach en Maurice Duruflé.

Text Example

advertentie 

De cd opent met twee Bach-werken. Allereerst klinkt het wat curieuze opusnummer BWV 545b, een transpositie van BWV 545. Het curieuze zit hem er met name in dat zich tussen het preludium en de fuga een bewerking van een deel uit de gambasonate BWV 1029 bevindt en dat het aldus ontstane drieluik een aantal ‘bruggetjes’ bevat die naar algemeen wordt aangenomen niet door Bach maar door een van zijn leerlingen zijn toegevoegd. Hierna volgt een van Bachs mooiste koraalvoorspelen, voorafgegaan door een koraalzetting. Het doorzichtige en fraai gearticuleerde spel van Van Andel en de uitgebalanceerde registraties maken dat Bach prima klinkt op dit qua karakter toch onmiskenbaar laat-romantische orgel. De overige werken op de cd varen uiteraard ook wel bij een dergelijke aanpak.

 

Na Bach belanden we via een luchtige Schumann en een energieke Mendelssohn bij Henk Klop. Diens sfeervolle koraalprelude Dans une douce joie was ooit mijn eerste – aangename – kennismaking met deze excentrieke kunstenaar. Klops eigen vertolking op het orgel van de toenmalige Amsterdamse Augustinuskerk (STH 1403132) heeft misschien net dat beetje meer mystiek, maar helemaal eerlijk is zo’n vergelijking natuurlijk niet. Een Witte is nu eenmaal geen Cavaillé-Coll. Desondanks komt Fransgetinte muziek ook op dit Hollandse orgel goed tot haar recht, zo bewijzen ook Honegger en Duruflé.

 

Twee composities van eigen bodem completeren het plaatje: een aardig werk van Johan Wagenaar en een eigen creatie van Van Andel, een fantasie over het lied Jeruzalem, mijn vaderstad. Als dit representatief is voor wat er op de gezette tijden in de Grote Kerk aan liturgisch orgelspel te horen is, dan hebben de Apeldoornse gelovigen wat dat betreft weinig reden tot klagen. Wie deze cd koopt, heeft dat evenmin.

 

 

Wout van Andel – Grote Kerk – Apeldoorn

 

Praeludium, Trio en Fuga in Bes BWV 545b, Wir glauben all’ an einem Gott, Vater BWV 740 (Bach); Skizzen Opus 58 Nr. 1 & 3 (Schumann); Sonate 1 in F opus 65 (Mendelssohn); Dans une douce joie (In dulci jubilo) (Klop); Introductie en Fuga opus 3 (1885) (Wagenaar); Jeruzalem, mijn vaderstad (Lied 737) (Van Andel); Fugue (Honegger); Prélude et Fugue sur le nom d’Alain, opus 7 (Duruflé)

 

Label: Tuliprecords.nl
Nummer: TURE 185014
Speelduur: 71’10
Booklet: 16 pagina’s (NE/EN/DU)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]